Annons

Bland blöta bär

Trots väta, snålblåst och 13 grader hörs muntra skratt i gångarna med hallonbuskar. Bärplockarna på Bodarpsgården har skyndat ut i uppehållsvädret.
Trelleborg • Publicerad 12 juli 2007
De flesta hallon är trots allt fina och säljs på en gång. De skulle bara vara lite fler, tycker Kerstin Biärsjö på Bodarpsgården.
De flesta hallon är trots allt fina och säljs på en gång. De skulle bara vara lite fler, tycker Kerstin Biärsjö på Bodarpsgården.Foto: 
Bild: Tomas Nyberg
Bild: Tomas NybergFoto: 
Nerijus Kuliesius, som liksom många andra bor på gården under säsongen, har varit uppe tidigt för att plocka.
Nerijus Kuliesius, som liksom många andra bor på gården under säsongen, har varit uppe tidigt för att plocka.Foto: 
Andrius Navickras och de andra får passa på att plocka innan regnet kommer.
Andrius Navickras och de andra får passa på att plocka innan regnet kommer.Foto: 

Det är en kylig morgon, marken är lerig och buskarna blöta. Men, enligt väderprognosen ska regnet hålla sig borta ett par timmar och det gäller att passa på. Plockaren Iwona Mazurkiewicz är trots allt på strålande humör när fyller plastlådorna med saftiga hallon.

- Jo, visst är det kallt. Men vi är många från Polen här som har väldigt roligt. På rasterna pratar och skrattar vi mycket, säger hon.

Annons

Kylan gör att bären växer långsamt. Hittills har de sålt 150 lådor mindre än beräknat. Fem plockare har fått åka hem, då de helt enkelt inte kan tjäna tillräckligt med pengar.

- De brukar få i hop fyra, fem lådor på en dag vanligtvis, men nu kommer de bara upp i två. Men bären kommer ju förr eller senare, säger Kerstin Biärsjö, som driver gården.

Hon hoppas på att tempot ska kompenseras med en lång säsong. Spannen med bär av klass två är välfylld, något som grämer Kerstin Biärsjö en aning. Där hamnar vindskadade hallon som säljs för halva priset. Men de går att göra saft på, eftersom skadorna inte påverkar kvaliteten på bären. De ser bara lite trista ut.

På grund av vätan har dessutom många bär drabbats av gråmögel och för dem finns ingen räddning. Förstaårsbuskarna är yviga som julgranar och när blåsten och regnet ligger på, hänger hallonen mot staketen, vilket gör att de skadas.

- Det är lite skillnad mot förra sommaren. Då gick vi här i shorts och t-shirt och fick ta siesta mellan ett och fyra, säger Kerstin Biärsjö. Hallonen plockas vanligtvis med ett och ett halvt dygns mellanrum, men nu måste de vänta längre. Och det blir en del väntan för de 17 plockarna, varav de flesta bor på gården.

- Jag var förberedd på just det här, så jag har med mig massor med böcker, säger Iwona Mazurkiewicz.

Hon bor hos en väninna inne i Trelleborg som dessutom får in polsk tv i lägenheten. I tre veckor till ska de arbeta på gården. Sedan hoppas de få tid till att se något annat av Sverige, eventuellt Malmö.

- De finns ju bara ett enda museum i Trelleborg, säger Iwona Mazurkiewicz. Till butiken har ännu ingen kommit för dagen, men plastmuggarna för smakprov av nektar och saft står framme. Skillnaden mellan saft och nektar är att ett glas saft innehåller tio procent juice och ett glas nektar 30 procent, informerar Kerstin Biärsjö.

- Det är ungefär som att jämföra apelsinsaft och juice, säger hon.

Kerstin Biärsjö har väderkartan som startsida på datorn och blir lika besviken varje gång hon ser den. Nu hoppas hon på bättre väder inför söndagens hallonprovning, som äger rum på gården och då det godaste hallonet ska utses.

Christina Malmberg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons