Annons

Björn Fries talade om narkotika på fullmäktige

Trelleborg • Publicerad 28 februari 2005

Björn Fries, regeringens narkotikasamordnare, talade om narkotika på Trelleborgs kommunfullmäkitges första temakvällpå måndagen.

Björn Fries är kanske mest känd som kommunalråd i Karlskrona för sin kamp mot nynazisterna där, men sedan tre år arbetar han som nationell narkotikasamordnare. Vid måndagens sammanträde i kommunfullmäktige i Trelleborg talade han bland annat om trenden av ökande narkotikamissbruk under 1990-talet. Allt fler ungdomar i 16-årsåldern provade på knark under 90-talet.

Annons

– Dock syns det en viss nedgång under de senaste åren, berättade Björn Fries.

Han betonade vikten av förebyggande arbete och pekade efter en fråga från Lisbeth Gisselquist (s) på arbetet i bland annat Kalmar och Laholm som värt att studera.

Sverige ligger bra till i förhållande till andra EU-länder i det fallet, men när det gäller antalet tunga missbrukare är situationen i Sverige liknade den som i andra europeiska länder.

Björn Fries framhöll missbrukarnas utsatta situation.

– Det finns många grupper som gör sig hörda, men missbrukarna hör inte till dem. De har bara politikerna som stöd, därför är det viktigt att de ledande i kommunerna tar ansvaret för dem, sade han bland annat.

Han betonade också de olika skälen som finns för att ge stöd åt missbrukare.

– Ett: det kunde varit jag själv. Två: en missbrukare som slutar är lönsam med en gång och tre: det är narkomanerna som ger utrymme åt en narkotikamarknad.

Lasse Bryggare

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons