Annons

Björk invigde biogasverk

Sten Björk (S), miljöengagerad politiker i Trelleborgs kommun, invigde biogasanläggningen i Smygehamn på tisdagen. Det gjorde han genom att sätta till ymp, biogödsel som startar processen i hydrolysbäddarna.
Trelleborg • Publicerad 13 maj 2014
Sten Björk invigde den nya anläggningen i Smygehamn där tång från stränderna ska bli biogas. Foto: Lasse Bryggare
Sten Björk invigde den nya anläggningen i Smygehamn där tång från stränderna ska bli biogas. Foto: Lasse BryggareFoto: Lasse Bryggare

Anläggningen, som ska ta hand om tång från Trelleborgs stränder och förvandla den till biogas, är en del i ett projekt där Trelleborg samarbetar med Malmö och Region Skåne.

- Trelleborg är en föregångskommun och jag vill uppmana alla andra att ta efter Trelleborg, sade Anders Alm från miljödepartementet, som är Sveriges chefsförhandlare i organisationen Helcom, som arbetar för miljön i Östersjön. Det här är världsunikt och jag lyfter ofta fram det i internationella sammanhang.

Annons

Patrik Holmberg (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, framhöll i sitt tal att de fossila bränslena har varit värdefulla för att bygga upp vårt nuvarande samhälle, men att de haft sin tid.

- Det här är framtiden, sade han.

Louise Löfgren
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons