Annons

Bivråk lockade till skådarmingel

Ett ornitologiskt mingelparty av det större formatet hölls i går vid Skanörs Ljung. För tolfte året i rad uppmärksammades Bivråkens dag av massor med folk.
Trelleborg • Publicerad 28 augusti 2005

Bland tusentalet kikare står Patrik Wildjang från Tungelsta utanför Stockholm och tittar ut över Skanörs Ljung.

– Jag är inte här bara för bivråken utan för hela rovfågelsstrecket, säger Patrik Wildjang som skådat fåglar i 25 år.

Annons

Bivråkens dag instiftades från början för att uppmärksamma de faror som rovfåglar i allmänhet och bivråken i synnerhet utsätts för, både under flytt och på boställen i andra delar av världen.

– Bivråken är ganska anonym i övriga landet. Den befinner sig mest på marken, säger Patrik Wildjang. Den här veckan flyger tusentals fåglar på väg till Afrika söderut och Patrik Wildjang passar gärna på att ta avsked av dem.

– Man tar ett litet avsked till sommaren samtidigt, säger han.

Bivråkens dag är lika mycket ett socialt evenemang och flera organisationer och företag visar även upp sina verksamheter.

– Man träffar många gamla bekanta här. Det är lite av ett skådarmingel, säger Patrik Wildjang.

I högtalarna meddelas att en brun glada är på ingång och då är det slutminglat för en stund. Tystnaden sänker sig och skådarna skyndar till sina kikare.

– Det här har blivit populärt. Ibland känns det som om fåglarna kommer i andra han. Det är det social egentligen, säger Kenneth Bengtsson, ordförande i Skånes ornitologiska förening som arrangerar dagen tillsammans med Sveriges Ornitologiska Förening.

Magnus Aspegren

0410-545 31

magnus.aspegren@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons