Annons

Bisurr möter kyrkobesökarna

På fyra meter höga ben står två bikupor. Konstverket är Peter Dackes och finns att skåda i S:t Nicolai kyrka under sommaren
Trelleborg • Publicerad 12 juni 2009
Foto: 
En rejäl stege och ingen större rädsla för höjder är en förutsättning för att Peter Dacke ska kunna få installationen på plats.
En rejäl stege och ingen större rädsla för höjder är en förutsättning för att Peter Dacke ska kunna få installationen på plats.Foto: 

TRELLEBORG. ”När jag var ett honungsbi kunde jag uppfatta det ultravioletta ljuset men ej skilja mellan rött och svart”. Det är titeln på Malmökonstnären Peter Dackes audiovisuella installation som det är vernissage för i dag i kyrkan. Installationen består av två bikupor placerade på varsin trebent fyra meter hög ställning. Ur bikuporna strömmar ljud, bisurr blandat med mer mänskliga ljud.

– Dels är det så att jag odlade bin när jag var tonåring. Och när man jobbar symboliskt med något är det bra att utgå från något man känner ganska väl, säger Peter Dacke.

Annons

Men han vill inte gärna gå in närmare på symbolernas betydelse. Det lämnar han gärna åt betraktaren.

– Jag hoppas att människor som upplever verket också är med och skapar det, säger Peter Dacke.

Kyrkorummet passar bra till att ställa ut konstverk i. Rymden och formerna skapar möjligheter.

– Det är ett fantastiskt rum. Här kan man göra saker som man inte kan göra hemma, säger Peter Dacke.

Peter Dacke hade sin första utställning som 18-åring på 1970-talet. Efter en femårig konstutbildning i Malmö har han länge jobbat enbart med konsten och haft utställningar runt om i Sverige och övriga Europa. Sedan några år tillbaka föreläser han även i formlära på landskapsarkitektutbildningen på Alnarp. Hans installation i S:t Nicolai kyrka finns att beskåda till och med den 26 juli.

Johan Silfversten Bergman
Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons