Annons

Biogasanläggning kan hota fågelliv

Biogasanläggningen i Jordberga göra att häckningsplatser för fåglar blir färre. Det anser länsstyrelsens naturvårdsenhet.
Trelleborg • Publicerad 23 april 2010
Den biogasansläggning som planeras vid Jordberga gamla sockerburk kan hota fågellivet menar länsstyrelsen.
Den biogasansläggning som planeras vid Jordberga gamla sockerburk kan hota fågellivet menar länsstyrelsen.Foto: 

Naturvårdsenheten vill att man anlägger en damm på minst en hektar som kompensation Men Skånska biobränslebolaget, som tillsammans med Eon ligger bakom biogasanläggningen, är inte alls nöjd över länsstyrelsens bedömning och menar att den bygger på felaktiga fakta. Dessutom kommer arbetet med Tullstorpsåprojektet i närheten göra att miljön i området blir bättre.

– Totalt sett blir det mer vattenytor för fåglarna i området än i dag, säger Torgil Johansson, ordförande i Skånska biobränslebolaget.

Annons

Det är i samband med miljöprövningen av biogasanläggningen som länsstyrelsens naturvårdsenhet yttrat sig. Naturvårdsenheten hänger upp sig på att etableringen gör att dammar på det gamla sockerbruksområdet kommer att tas i anspråk för att användas som biogasgödsellager. Storleken på dammarna beräknar naturvårdsenheten till mellan en och två hektar. För att kompensera för det vill länsstyrelsen att man istället anlägger en ny och lika stor våtmark i området. Det främsta motivet är att skydda arten skärfläcka, som har sin häckningsplats i dammarna. Men enligt Torgil Johansson kan storleken på de dammar som tas bort omöjligen vara mellan en och två hektar.

– Den totala arealen är kanske det men det mesta är igenvuxet och vattenytan kan inte vara så stor, säger han.

Eon har fram till 7 maj på sig att svara på naturvårdsenhetens yttrande.

Martin Strandberg
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons