Annons

Bioföretag räddar Grandbiografen

Sedan en tid tillbaka har Grands framtid varit oviss. Trots sänkt hyra har företaget fått stora skulder. Men nu vänder det. Bioföretaget Videvox har bestämt sig för att investera i Trelleborgs enda biograf.
Trelleborg • Publicerad 18 juli 2006
Inge Borgström som är en av Grands nuvarande ägare ser positivt på beslutet att Videvox tar över från och med augusti. BILD: CLAES NYBERG
Inge Borgström som är en av Grands nuvarande ägare ser positivt på beslutet att Videvox tar över från och med augusti. BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Diskussionerna mellan Videvox och Grands ägare har pågått i några månader och nu är det alltså klart. Videvox ska gå in och lösa ut bolagets skuld på ungefär 400 000 kronor.

Samtidigt planerar de en utbyggnad och en helrenovering av biografen.

Annons

– Vi ser det här som en möjlighet, säger Ulf Hellberg som är vd för Videvox.

Redan nu har han en kontinuerlig kontakt med biografens nuvarande ägare Kaj Andersen, Inge Borgström, Tommy Green och Kjell Andersson. Rent praktiskt kommer Videvox att ta över i början av augusti. Då blir det film sju dagar i veckan, att jämföra med nulägets fem dagar i veckan. Men det finns ingen risk för teatererksamheten.

– Vi ställer in filmvisningarna när något annat arrangemang behöver lokalen, säger Ulf Hellbeg.

Man planerar även att expenadera och komplettera biografen med en mindre salong. På så sätt hoppas de nya ägarna kunna förbättra möjligheterna till att ha Sverigepremiärer och på lång sikt därmed ge Grand en bättre position i Sverige.

Flera förslag För att en sådan utbyggnad ska vara möjlig måste någon av bions grannar flytta på sig. Kaj Andersen berättar att det finns flera förslag som byggnadskontoret tittar på just nu. Ett av förslagen är att bygga ut åt öster, där butiken Ohlssons finns i dag.

Det är oklart när bygget kan starta och Ulf Hellberg tror att biografen med dess nya salong kan stå klart tidigast till årsskiftet. han hoppas på att de inte ska behöva hålla stängt alls under arbetet.

– Möjligtvis kan det komma att bli lite omak för besökarna när de tar sig till salongen.

De nuvarande ägarna är mycket nöjda med beslutet.

– Nu blir Grand ett starkare företag med större resurser, säger Kaj Andersen. Alla fyra delägare blir kvar på företaget, men nu som anställda. På grund av den ekonomiska situationen har de inte tagit ut någon lön på två och ett halvt och nu ser de fram emot att vara anställda istället. Kaj Andersen betonar att affären inte gjorts för att tjäna pengar.

– Syftet är att trelleborgarna ska ha en biograf, i Trelleborg, säger han.

Annons

Ulf Hellberg säger att trots att Grand har bra teknik gentemot andra svenska biografer kan trelleborgarna vänta sig ännu bättre teknik efter utbyggnaden. I den nya salongen ska finnas möjlighet till digitalvisning.

I och med att en andra salong tillkommer hoppas man på att kunna visa lite mer smal film.

– Svårigheten med att driva biograf i Trelleborg är närheten till Malmö, men vi tror att vi ska klara av det.

Fanny Johansson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons