Bingsgård varsam med privatiseringar

Det nya styret i Trelleborg vill inte gå lika radikalt fram som moderaterna gjort i Vellinge. Ulf Bingsgård tycker visserligen att alliansen ska göra en del förändringar i Trelleborg och lägga ut en del verksamheter på entreprenad.
Trelleborg • Publicerad 14 februari 2008
Ulf Bingsgård (m), kommunalråd i Trelleborg, vill lägga ut mer av kommunens verksamhet på entreprenad, men inte gå lika långt som i Vellinge. [Arkivbild: Claes Nyberg
Ulf Bingsgård (m), kommunalråd i Trelleborg, vill lägga ut mer av kommunens verksamhet på entreprenad, men inte gå lika långt som i Vellinge. [Arkivbild: Claes NybergFoto: 

Han siktar dock inte på att förändra Trelleborg på ett lika genomgripande sätt som moderaterna gjort i Vellinge.

Men att han vill pröva att lägga ut en del av verksamheten på entreprenad är klart.

Ulf Bingsgård nämner bland annat hemtjänsten, det planerade nya boendet på Högalid och kostverksamheten i kommunen som möjliga objekt för att lägga ut på entreprenad. Kostverksamheten i Trelleborg ska utredas för att se om det finns möjligheter till samordning mellan de olika förvaltningarna. - Nu sköter man maten på Alstadshemmet och i Anderslövs skola helt separat. Man kunde kanske tänka sig att krögaren på Gästis i Anderslöv lägger ett anbud på att sköta maten till både skolan och Alstadshemmet, säger Ulf Bingsgård.

Han menar att det inte behöver betyda stordrift för att man lägger ut verksamhet på andra aktörer.

- Det kan bli ännu lokalare i stället, säger han.

Ulf Bingsgård menar också att kommunen bör se över vilka verksamheter man ska syssla med.

- Det finns en del tveksamheter, säger han. Det handlar om fall där kommunen i viss mån konkurrerar med privata företag. Han nämner bland annat butiken som säljer grus och sten till allmänheten från kommunens lager vid reningsverket och butiken på Dalabadet som exempel på verksamheter som är tveksamma att driva i kommunal regi.

Allianspolitikerna i fritidsnämnden har också aviserat att de tänker förelså att Dalabadets camping och butiken arrenderas ut.

Ulf Bingsgård menar att det inte handlar om att göra sig av med all kommunal verksamhet inom något område.

- Kommunen ska vara kvar och driva verksamhet också på alla områden, säger han.

En verksamhet som han nämner som möjlig att lägga ut på entreprenad är sophanteringen.

- Det är mycket vanligt att den ligger ute på entreprenad i andra kommuner, säger Ulf Bingsgård.

När man ska göra upphandlingar menar Ulf Bingsgård att det är oerhört viktigt att reda ut vilken kvalitet man kräver på verksamheten.

När det gäller till exempel äldrevården menar han att det kan finnas en stor fördel med att ha olika aktörer. - Det kan ge de äldre en chans att välja, till exempel vilka de vill ska sköra deras hemtjänst, säger han.

Ulf Bingsgård ser framför sig ett system där några olika företag som fått sina anbud godkända samt kommunen erbjuder hemtjänst till de äldre som själva få välja vilka de vill anlita.

När det gäller vård och omsorg säger Ulf Bingsgård att det finns ett stort intresse att etablera sig i Trelleborg från olika privata företag.

- Däremot är jag besviken att det inte är fler företag inom förskoleverksamheten som hör av sig och vill etablera sig här, säger han.

När det gäller skolan tycker Ulf Bingsgård att det är positivt att Kunskapskolan etablerat sig i Trelleborg.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse. bryggare

@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.