Annons

Bingsgård tackar Reinfeldt för uppgången

Trelleborg • Publicerad 17 juni 2006

TRELLEBORG

Reinfeldt-effekten slår igenom även på lokal nivå. Så förklarar moderaternas toppkandidat Ulf Bingsgård partiets framgång i Trelleborg.

Annons

– Jag tror också att många är trötta på det styre vi har i kommunen i dag, säger Ulf Bingsgård.

Partiets lokala ökning på 7,2 procentenheter sedan förra valet är mest i Trelleborgspolitiken. Men ändå är det inte i paritet med hur moderaterna har ökat på riksnivå, där de enligt Synovate Temo gått upp med 11,6 procentenheter sedan valet 2002.

Ulf Bingsgård tror att den svagare ökningen lokalt har att göra med samarbetet med socialdemokraterna.

– Många tyckte det var en konstig vändning att plötsligt gå ihop med den största motståndaren, säger han och tillägger:

– Samarbetet har ju inte direkt fått "dagens ros" i Trelleborgs Allehanda...

Även internt i partiet har samarbetet lett till stridigheter. Men dessa har man lämnat bakom sig nu, försäkrar Bingsgård.

Ulf Bingsgård tror också att det finns ett bredare missnöje med socialdemokraterna i Trelleborg än vad det gjort på länge. Samtidigt har en förändrad befolkningssammansättning gjort sitt till.

– Inflyttningen har ökat och dessutom har s tappat lite av sin traditionella maktbas i och med att fabriker lagts ned, säger Ulf Bingsgård och menar att Trelleborg "mentalt sett blivit mer borgerlig". Stödet för moderaterna är störst hos den yngsta åldersgruppen i undersökningen, den mellan 18 och 29 år. Att moderaterna överlag på senare år satsat på en föryngrad profil tror han spelar in.

– Jag tror att yngre människor tilltalas av att partiet försöker få fram yngre krafter.

Ulf Bingsgård tvekar inte ifall han får chansen att bli kommunalråd efter valet i höst. Men än är det lång väg kvar. De goda siffrorna till trots, moderaterna och de övriga i "partier för maktskifte" måste förbättra sina siffror ännu mer ifall drömmen om skifte ska slå in. Det kan bli en tuff valkampanj.

Annons

– Det är mycket lockande. Vi går ett spännande år tillmötes, säger Ulf Bingsgård.

Andreas Mårtensson

0410-545 27

andreas.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons