Annons

Bingsgård stöder inte nej till HSB

Ulf Bingsgård (m), kommunalråd i Trelleborg, är orolig för att byggnadsnämndens nej till HSB: s ansökan om bygglov kan få konsekvenser för trovärdigheten.
Trelleborg • Publicerad 22 november 2007

– Jag ser en risk att Trelleborgs kommun får ett rykte att det som sagts inte gäller, säger Ulf Bingsgård bekymrat.

Han är inte tillfreds med byggnadsnämndens beslut.

Annons

– Jag kan säga att jag inte stöder beslutet, säger han. Jag förstår det inte.

När kommunfullmäktige fattade beslut om E 6 blev det också ett annat beslut än vad Trelleborgs kommun fört fram i diskussionerna med Vellinge kommun, Vägverket och Region Skåne. Även den gången fick sig kommunens trovärdighet en törn.

Ulf Bingsgård menar att har man slutit avtal med Trelleborgs kommun så bör man kunna lita på det. Han anser att beslutet i byggnadsnämnden kan skada kommunen när det gäller andra förhandlingar.

– Företag kan inte arbeta på det sättet att de väntar tills alla formella beslut är fattade innan de börjar arbeta, säger han.

Han menar att intresset för det planerade HSB-bygget, där lägenheterna var mycket dyra enligt Trelleborgsförhållanden, visar att Trelleborgs kommun nu lockar nya kategorier av boende.

– Nu har Trelleborg kommit upp i samma klass som Lomma eller Vellinge, säger han. Det är attraktivt att bo här. Många kan tänka sig att flytta hit från Malmö och Lund, ja även utlandssvenskar som är på väg att flytta hem. Lars Danielsson, vd i HSB Malmö, håller med Ulf Bingsgård om att det finns risk för att Trelleborg får dåligt rykte genom den här affären.

– Det är inte hälsosamt för Trelleborg, säger han. Projektet har kostat oss cirka fem miljoner kronor hittills. Vi ska gå igenom processen och se om vi kan kräva några pengar tillbaka från kommunen.

Lars Danielsson är upprörd över beslutet i byggnadsnämnden.

– Vi blev uppmanade att sätta i gång med rivningen av kommunen och när i gör det och följer kommunens intentioner i allt annat också så nekas vi bygglov. Det känns inte attraktivt att planera något i Trelleborg nu, säger han.

Enligt Lars Danielsson har en rad HSB-medlemmar i Trelleborg hört av sig och beklagat det som hänt.

Annons

HSB tänker inte ta första steget för att försöka återuppliva projektet, men stänger inte dörren helt och hållet.

– I så fall får initiativet komma från byggnadsnämnden, säger han.

– Vi har haft täta kontakter med HSB under hela tiden, säger Ulf Bingsgård. Och vi ska fortsätta ha kontakt.

Fjärrvärmebolaget i Trelleborg var på väg att dra fram ledningar till det planerade huset., men har inte hunnit det ännu.

– Huvudledningen är dimensionerad för det planerade HSB-husen och har möjlighet till anslutning, säger Lars-Göran Pehrson på Trelleborg fjärrvärme AB.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare

@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons