Annons

Bingsgård slåss för att få domstol till Trelleborg

Stockholm bör inte ta patent på att få alla myndigheter. Det menar kommunalrådet i Trelleborg Ulf Bingsgård (M).
Trelleborg • Publicerad 22 oktober 2013
Ulf Bingsgård.
Ulf Bingsgård.Foto: 

Han gillar inte partikamraten justitieminister Beatrice Asks förslag att EU:s patentdomstols avdelning för Norden och de baltiska länderna ska ligga i huvudstaden.

- Trelleborg ligger minst lika bra till geografiskt som Stockholm, menar Ulf Bingsgård. Trelleborg är en lika lämplig plats som huvudstaden ur flera olika aspekter.

Annons

Ulf Bingsgård har tidigare i ett brev till justitieministern föreslagit Trelleborg som säte för avdelningen av patentdomstolen. Andra skånska politiker har velat framhålla Malmö som lämplig plats.

I en debatt i riksdagen menade dock Beatrice Ask att hon tänker fortsätta att driva på för att det ska bli Stockholm som får domstolsavdelningen.

Ulf Bingsgård reagerar mot att Beatrice Ask pratar om att det är i Stockholm som kompetensen finns. Hon menar att där finns störst patentverksamhet och att Stockholms tingsrätt redan i dag har specialistkompetens.

- Jag tror nog att vi har lika kloka människor i Skåne som i Stockholm, säger Ulf Bingsgård.

Han anser också att Trelleborg kan erbjuda bättre förhållanden för de anställda vid domstolen än Stockholm, med bättre och billigare boende. Dessutom menar han att Trelleborg ger bättre möjligheter att uppföra en ändamålsenlig byggnad.

- Jag hoppas att man tittar vidare på saken och kommer fram till att Trelleborg är en lämplig plats för domstolens avdelning, säger Ulf Bingsgård.

Frågan om var avdelningen ska placeras avgörs i höst

I februari skrev EU-länderna på ett avtal om ett enhetligt patentskydd i EU och en gemensam patentdomstol med huvudsäte i Paris.

Louise Löfgren
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons