Annons

Bingsgård kritiserar ny lag

Kommunalrådet Ulf Bingsgård (m), är kritisk till hur hans parti hanterar den kontroversiella FRA-lagen. "De borde lyssna på väljarna", säger han.
Trelleborg • Publicerad 5 augusti 2008
Ulf Bingsgård anser att FRA-lagen inskränker den personliga integriteten och menar att moderaterna bör ompröva sin ställning i frågan. "Nya moderaterna ska lyssna på vad folk tycker", säger han. Arkivbild: Claes Nyberg
Ulf Bingsgård anser att FRA-lagen inskränker den personliga integriteten och menar att moderaterna bör ompröva sin ställning i frågan. "Nya moderaterna ska lyssna på vad folk tycker", säger han. Arkivbild: Claes NybergFoto: 

Ulf Bingsgård var en av 14 moderata kommunal-, landstings-, och regionråd från hela Sverige som i en gemensam debattartikel i Dagens Nyheter på måndagen kritiserade den nya FRA-lagen i allmänhet och partiets agerande i synnerhet.

"Vi tar avstånd från massavlyssning av svenska folket", skrev de och fortsatte med att påminna om vad begreppet "de nya moderaterna" står för.

Annons

"Vi omprövade vår politik och insåg att vi inte kan gå till val på frågor som inte har stöd av breda grupper i samhället. Därför är moderaternas kompromisslösa försvar för FRA-lagen och massavlyssningen som den innebär fel väg att gå".

När Ulf Bingsgård blev tillfrågad ifall han kunde tänka sig att vara med på skrivelsen tvekade han inte.

- Nya moderaterna ska lyssna på vad folk tycker, därför borde man se över ifall man kan göra justeringar så att den kritiken mildras, säger Ulf Bingsgård som befarar att det gått prestige i frågan.

- Risken är att det handlar mer om prestige än logik, att man inte ska vika för trycket, säger han. Ulf Bingsgård ifrågasätter ifall det är förenligt med moderat politik att inskränka den personliga integriteten som han menar att man gör med den nya lagen.

Men han är inte säker på frågan och debatten kring den skadar partiet.

- Jag tror inte att frågan blir avgörande i nästa val, men det finns en risk att den tas upp i valrörelsen och blir ett irritationsmoment, säger han.

Ulf Bingsgård hoppas att skrivelsen nu ska ge eko och påverka partiet i för honom önskvärd riktning.

- Förhoppningsvis leder det till att fler moderater hör av sig och att det blir en ändring.

Andreas Mårtensson andreas.martensson@allehandasyd.se
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons