Bingsgård kallar KF för "lekstuga"

En "välarvoderad lekstuga". Så beskriver kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) måndagens kommunfullmäktigemöte på sin Facebooksida.
Trelleborg • Publicerad 24 november 2010
Ulf Bingsgård (M) är en flitig användare av sociala medier. Inför fullmäktige hänvisade han i måndags till det högsta politiska organet som det "stora kriget i fullmäktige".
Ulf Bingsgård (M) är en flitig användare av sociala medier. Inför fullmäktige hänvisade han i måndags till det högsta politiska organet som det "stora kriget i fullmäktige".Foto: 

När det nya kommunfullmäktige hade sitt första sammanträde på måndagen var Ulf Bingsgård aktiv på det sociala nätverket Facebook. Han uppdaterade sin status några gånger och svarade även på andras inlägg.

Efter ärendet om väg 511, där oppositionen fick igenom en upphävning av den planerade avstängningen av vägen fällde Ulf Bingsgård kommentaren: "En välarvoderad lekstuga i nuläget. Den dåliga förlorarens ansikte visar sig...". Bingsgård förklarar sitt uttalande med att han var arg på Socialdemokraternas beteende.

– Det är väldigt dåligt att man inte presenterar sina förslag där man ska göra det, det vill säga i kommunstyrelsen, utan uppför sig på det sättet som man gör i fullmäktige. 511:an har varit föremål för förhandlingar med först Vägverket och sen Trafikverket i fem-sex år. Att man då så lättvindigt bara röstar ner det utan att överhuvudtaget fundera på konsekvenserna visar att man uppför sig väldigt barnsligt.

Tror du att folk kan ta illa upp när du kallar kommunens högsta beslutande organ för lekstuga?

– På det sättet som man uppförde sig var det snarare fråga om en lekstuga än att man tog sitt uppdrag på allvar. Det är väldigt svårt att styra en kommun om man hittar på saker och ting i fullmäktige innan man funderar på vilka konsekvenser det får för verksamheten.

I måndags lade ni i alliansen själva fram ett förslag på sittande möte, gällande räddningsnämndens plats i den politiska organisationen. Vad är skillnaden?

– 511:an var en fråga där alla partier var eniga från början i kommunstyrelsen. Sen helt plötsligt väljer man att rösta emot utan förvarning. Ändringen i den politiska organisationen var en mindre justering som behövde göras av ett redan lagt förslag.

Ulf Bingsgård använder ofta Facebook under politiska möten, berättar han, och tycker inte att det är något konstigt.

– Det var andra i församlingen som också gjorde det. Syftet är att lägga ut vad som händer och sker i mitt liv. Yttrandefriheten borde även gälla för mig, men jag får kanske inte lov att skriva saker på min egen sida.

Du är inte rädd att det kan uppfattas som att du inte är intresserad av mötet?

– Jag har faktiskt förmågan att göra två saker samtidigt. Det är beklagligt om man inte har förståelse för att man kan göra det samtidigt som man lyssnar.

Uttalandet retar oppositionsråd

Oppositionsrådet Catherine Persson är upprörd över Ulf Bingsgårds utspel på Facebook.

– Jag är mållös, säger hon.

Orden "välarvoderad lekstuga" går inte hem hos oppositionsrådet. Att ändra sin inställning i en fråga under sittande möte tyder inte på barnslighet, menar hon.

– Varför ska man ha debatt på ett möte om man inte kan ta intryck av det som sker på mötet? Det verkar som att han inte förstår varför man har kommunfullmäktige. Att döma av det sättet han beter sig så vill han väl vara diktator själv, det är alltmer tydligt. Han verkar inte tycka att fullmäktige har något berättigande, säger Catherine Persson.

Persson anser att Ulf Bingsgård deltar för lite i debatterna på fullmäktige, och ryggar för diskussioner under sammanträden. Det är ett problem, anser hon.

– Det hade varit klädsamt om kommunalrådet brydde sig om de arenor där han faktiskt befinner sig, det är väldigt nonchalant att inte bry sig om det högsta politiska organet som kommunfullmäktige är, säger Catherine Persson.

Under måndagens möte reagerade även Söderslättspartiet på bristen på kommunikation från Bingsgård. Lars-Olof Flink ställde en fråga till kommunstyrelsen om utdelningen från de kommunala bolagen, men fick bara tystnad till svar.

– Lars-Olof Flink vet mycket väl svaret. Han har haft full insyn i de här frågorna när han själv satt i kommunstyrelsen, säger Ulf Bingsgård om tystnaden.

Efter intervjun med Trelleborgs Allehanda anser kommunalrådet att hans yttrandefrihet har hotats. På sin Facebooksida skriver Ulf Bingsgård att han "har fått reda på att yttrandefrihet inte gäller alla" och "Jag äger inte rätten att uttrycka mig". "I övriga delar av det demokratiska samhället hyllar man politiker som använder den nya politiken. I Trelleborg ska vi stenas", skriver han.

Anna Thulin
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.