Bingsgård fick bänka sig i skolan

Det var tystare förr. Den slutsatsen drog kommunalrådet Ulf Bingsgård efter att ha praoat en hel dag i skolans värld.
Trelleborg • Publicerad 5 november 2007
Läraren Sandra Sörensen var kommunalrådet Ulf Bingsgårds guide i skolans värld under hans eftermiddag som "prao" på Fågelbäcksskolan. Förmiddagen tillbringades med mellanstadieelever på Bäckaskolan. BILD: CLAES NYBERG
Läraren Sandra Sörensen var kommunalrådet Ulf Bingsgårds guide i skolans värld under hans eftermiddag som "prao" på Fågelbäcksskolan. Förmiddagen tillbringades med mellanstadieelever på Bäckaskolan. BILD: CLAES NYBERGFoto: 
Ulf Bingsgård studerar noga hur eleverna pluggar matte under eget ansvar.
Ulf Bingsgård studerar noga hur eleverna pluggar matte under eget ansvar.Foto: 

– Det var ju ett tag sedan jag gick i skolan. Som jag minns det var det mer katederundervisning förr. I dag verkar eleverna få jobba mer under eget ansvar, kommenterade kommunalrådet efter en dag på Bäckaskolan och Fågelbäcksskolan.

Det var Lärarnas Riksförbund som i våras tog initiativet till att bjuda in de olika presidierna i skolnämnden och gymnasie -och vuxenutbildningsnämnden samt kommunalrådet.

– Vi erbjöd dem att komma och tillbringa en dag tillsammans med en behörig lärare och deras klasser för att se hur det går till i skolan, säger matte- och NO-läraren Sandra Sörensen.

Hon var Ulf Bingsgårds guide under eftermiddagens möte med nior på Fågelbäcksskolan. Första lektionen var en klass som läser medelsvår matte.

Sandra Sörensen delar ut uppgifter och eleverna sitter i smågrupper och arbetar. Det är första dagen efter novemberlovet och alla har inte hittat koncentrationen än. Några tjejer varvar matte med frisyrsnack. Andra har hörlurar i öronen för att stänga ute sorlet. Vissa behöver Sandras hjälp och ropar på henne om och om igen. Ulf Bingsgård presenterar sig för eleverna men alla förstår ändå inte riktigt vem han är.

– Vad gör du för nåt på Rådhuset? Är det domar och sånt? frågar en elev.

Sandra Sörensen tycker det är bra att politikerna tar sig tid att komma ut i verkligheten. tre av sju inbjudna har varit ute och praoat.

– Jag älskar mitt yrke och vill gärna visa dem vad vi gör. Det enda jag önskar mig är att vi skulle kunna ha mer individualiserad undervisning, i mindre grupper.

Ulf Bingsgård tycker också att han lärt sig en hel del.

– Det märks att vissa elever, både bland fyrorna och niorna kan ha svårt för ljudnivån. Jag upplevde det som tystare i klassrummet när jag själv gick i skolan. Jag har också sett att det är ett sårbart system. När någon är sjuk får de andra lärarna täcka upp för frånvaron. kanske skulle det hjälpa om man hade större möjlighet att själv planera verksamheten. Som att starta ett kooperativ där lärarna själva driver skolan. Det hoppas jag kunna uppmuntra till, funderar han.

Louise Voll Ercolino

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.