Bingsgård erbjuder SD oppositionspost

Sverigedemokraterna är ett etablerat parti i Trelleborgs kommun. Det anser kommunalrådet Ulf Bingsgård (M), som nu erbjuder partiet en post som oppositionsråd.
Trelleborg • Publicerad 18 oktober 2010

– Nästa mandatperiod är den tredje med Sverigedemokraterna i fullmäktige och i valet fick de förnyat förtroende av väljarna. Även om de inte gick framåt mandatmässigt så fick de fler röster, säger Ulf Bingsgård.

Erbjudandet har enligt Bingsgård snickrats ihop av den borgerliga alliansen och Miljöpartiet, som inte har egen majoritet, utan behöver stöd från ett parti till för att driva igenom en modell där de får fortsätta styra kommunen. Men Ulf Bingsgård förnekar att erbjudandet är ett lockbete till Sverigedemokraterna.

– Absolut inte. Det handlar bara om att anpassa organisationen efter den politiska verkligheten.

Ulf Bingsgård menar att det blivit allt tydligare att det finns tre block i Trelleborgspolitiken, alliansen, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna, och att det är dags att detta återspeglas. Han anser också att Socialdemokraterna inte har skött oppositionsarbetet som det var tänkt.

– Vi har märkt att oppositionsrådet inte företräder den samlade oppositionen. Catherine Persson har bara fört fram Socialdemokraternas synpunkter. Därför är det rimligt att det finns en arvoderad oppositionspost även för Sverigedemokraterna.

Den gångna mandatperioden har Socialdemokraterna haft ett 90-procentigt arvode som oppositionsråd. Tanken är nu att Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna ska dela på mellan 120 och 150 procent, och att fördelningen ska återspegla valresultatet.

– Det är inte rimligt att Sverigedemokraterna, som representerar sju mandat ska ha samma arvode som Socialdemokraterna som representerar 17.

Sverigedemokraternas gruppledare Per Klarberg är nöjd med att partiet får arvode för att driva opposition, men han kommer att kräva att arvodet blir lika stort som Socialdemokraternas. Trots att partiet inte ens har hälften så många mandat.

– Vi lägger ner lika mycket arbete som Socialdemokraterna, om inte mer. Så kommer det att bli framöver också och då vill vi att villkoren ska vara lika, säger han.

Nils-Gunnar Snygg (S), andre vice ordförande i kommunfullmäktige, förstår inte poängen med att ge Sverigedemokraterna arvode för att sitta i opposition.

– Under fyra år har Sverigedemokraterna gjort ideliga framstötar för att få insynsplatser i nämnderna, men det har man hela tiden vägrat dem. Att man nu plötsligt faller till föga är märkligt, säger han.

Nils-Gunnar Snygg köper inte heller resonemanget att Socialdemokraterna inte företrätt hela oppositionen den nuvarande mandatperioden.

– Att beskylla oss för det är bara att sätt att lasta över bördan på oss. Vi har aldrig sagt att vi ska företräda Sverigedemokraterna, så den skulden tar vi inte på oss. Jag ser det här bara som att Ulf Bingsgård har gått Sverigedemokraterna till mötes.

Nils-Gunnar Snygg är trots allt inte förvånad över Ulf Bingsgårds agerande.

– Han handlar inte alltid så rationellt som ett kommunalråd borde göra. Däremot är jag förvånad över att de andra allianspartierna verkar tycka att det här är helt okej.

Ann Gäre
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.