Annons

Billigaste bullen smakade bäst

Lussebullar behöver inte vara dyra och tillverkade på ett konditori för att vara goda. I alla fall inte om man får tro årets luciatåg som röstade fram fabrikstillverkade lussekatter som vinnare i TA:s lussebulletest.
Trelleborg • Publicerad 5 december 2008
Årets luciatåg är galna i lussebullar. Men i TA:s test var de hårda. Från vänster sitter Elin Persson, Malin Nilsson, Mimmi Dahlberg, Johanna Olsson-Jönsson, Mimmi Andersson och årets lucia Amelie Rosquist. Bild: Tomas Nyberg
Årets luciatåg är galna i lussebullar. Men i TA:s test var de hårda. Från vänster sitter Elin Persson, Malin Nilsson, Mimmi Dahlberg, Johanna Olsson-Jönsson, Mimmi Andersson och årets lucia Amelie Rosquist. Bild: Tomas NybergFoto: 

Den följande veckan kommer tjejerna i luciatåget att behöva äta många lussebullar för att få energi till sitt hektiska schema.

- Vi får bara mer och mer inbokade uppträdanden. Det är jättekul, men kan vara jobbigt också, säger Elin Persson.

Annons

Förutom uppträdanden måste tjejerna hinna träna inför den stora luciadagen. Och så går de ju i skolan allihop.

- Jag tentar en massa ämnen nu. Men det får väl gå som det går. Jag försöker hitta tid till att plugga så mycket det går, säger Johanna Olsson-Jönsson.

Som en paus i arbetet bjöd TA lucian Amelie Rosquist och hennes tärnor på ett blindtest med lussebullar. Bakverken kom från de flesta konditorier i Trelleborgs tätort. Som en joker i testet fanns även en fabriksbakad lussebulle från Skogaholms med. Den visade sig falla tjejerna väl i smaken. På testet skrevs många positiva kommentarer om bullen som säljs på ICA:

"Lite för degig - men deg är gott!"

"Fin, klassisk bulle."

Palmblads lussebulle, fick inte mer än godkänt. Tjejerna skrev:

"Tjock och ful. Russinen satt inte i hålen."

"Lagom söt."

Sämst i testet gick det för La Stradas bulle som fick lägst betyg och kommentarer:

"Ser mer ut som en vetelängd än en lussebulle." Lussebullar har en särskild plats i årets lucias och tärnornas hjärtan. Det märks när man för ämnet på tal.

Annons

- Det är det godaste som finns! Men det ska vara mina egna, säger Elin Persson.

- När jag gör en sats lussebullar tar de slut på en dag. Jag äter ingenting annat. Så oftast gör jag en dubbel sats när jag är igång. Då räcker det längre, fortsätter hon.

- Jag bor ovanför min mamma. När jag kommer hem och hon bakat lussebullar luktar det i hela huset. Så gott! Jag blir helt galen, säger Johanna Olsson-Jönsson.

- Jag brukade baka lussebullar med mormor när jag var liten. Men jag åt så mycket deg att det inte blev så mycket kvar till bullarna, berättar Mimmi Andersson.

Sofia Bergström sofia.bergstrom@allehandasyd.se
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons