Annons

Billigare artister när kulturnämnden sparar

Glöm artister som Adde Malmberg, Dan Hylander och Mats Ronander i Trelleborg den närmaste tiden. När kulturnämnden sparar är kostsamma artister det första som ryker.
Trelleborg • Publicerad 25 juni 2009
Foto: 
Dan Hylander kom till kulturnatten 2007 och förra året gästades evenemanget av Adde Malmberg och Mats Ronander.
Dan Hylander kom till kulturnatten 2007 och förra året gästades evenemanget av Adde Malmberg och Mats Ronander.Foto: 

TRELLEBORG. I höst är det dags för både kulturnatt och skördefest, och normal sett köps en eller ett par artister in utifrån för att förgylla evenemangen. Förra året kom Adde Malmberg och Mats Ronander till kulturnatten och skördefesten har gästats av såväl Doris och Knäckebröderna som Gunhild Carling.

Men när kulturnämnden tvingas hålla i plånboken blir konsekvensen billigare artister.

Annons

– Vi driver evenemangen vidare för att inte tappa fart. Men i år får vi nöja oss framträdanden som inte kostar så mycket, säger kulturchefen Jörgen Flink.

Efter kommunfullmäktiges senaste möte stod det klart att nämnderna bara måste spara hälften så mycket som beräknat i år. För kulturnämnden innebär det 0,9 procent av budgeten, vilket motsvarar 294 000 kronor. Förutom billigare artister sparar kulturnämnden pengar genom att införa stopp för anställningar, inköp och investeringar. Man kommer inte heller att lägga några pengar på utbildning, konferenspaket eller representation. Någon jullunch blir det inte heller i år.

– Vi bedömer att vi ska kunna klara sparbetinget med de här åtgärderna. Men visst kommer det att märkas på kulturutbudet, nu blir det kultur för 294 000 kronor mindre, säger Jörgen Flink.

Johan Silfversten Bergman
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons