Annons

Billig el blir dyrare

Trelleborg har Skånes näst billigaste el. Men räkna med att dina elräkningar blir dyrare framöver.
Trelleborg • Publicerad 21 juni 2011

Elen i Trelleborg blev 10,1 procent dyrare mellan 2010 och 2011 enligt den årliga undersökningen Nils Holgersson som jämför landets elnätstaxor. Därmed tappade man första platsen som billigast i Skåne. Bromölla Energi har det lägsta avgiften och tar 41,7 48,6 öre/kWh, E.ON är dyrast med 81,6 öre/kWh.

I dag betalar trelleborgaren 48,6 öre/kWh.

Annons

– En anständig nivå, tycker Göran Höckert, näringspolitisk chef på fastighetsägarna Syd som ligger bakom rapporten.

Anledningen till den låga elnätsavgiften är att kommunen är elnätsleverantör.

– Vi har inget vinstkrav utan ska gå plus minus noll, säger Trelleborgs energichef Micael Bergquist.

– Det är en viss skillnad när det gäller ökningstakten mellan de som är i privat och allmän ägo. De stora drakarna leder ligan i att ta bra betalt, till och med oskäligt bra betalt, säger Göran Höckert.

Men enligt Bergquist behövs omfattande investeringar i Trelleborgs elnät de kommande åren.

– Fram till 2019 kommer vi behöva investera cirka 200 miljoner kronor. Detta kommer ge oss ökade kostnader med 11,7 miljoner kronor per år. Arbetshypotesen är att vi behöver ha 90 miljoner av dessa fram till 2015. Som det ser ut nu har vi inget utrymme för investeringar.

För konsumenter skulle detta innebära en årlig ökning på 12 procent under perioden. Det kan låta mycket men Micael Bergquist menar att man fortfarande kommer att ligga under riksgenomsnittet.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Christian Abrahamsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons