Annons

Bilfri dag på söndag

Det är inte många meter gata som stängs av för biltrafik när Trelleborg för andra året deltar i EU-kampanjen "I staden utan min bil". På söndag den 22 september ska CB Friisgatan och Stortorget vara fria från biltrafik och alla bussresor blir gratis.
Trelleborg • Publicerad 17 september 2002

- Syftet är att fokusera på hur bilkörningen ska kunna minska. Vi är rätt nöjda med att vi har fått den här gatan avstängd, säger kommunens projektledare Anitha Ljung och Greger Persson. Kampanjen "I staden utan min bil" startades i Frankrike 1998 och har sedan spritt sig över hela EU. Målet är att minska de kortare bilresorna för att luften i centrum ska bli renare och för att framkomligheten ska bli större för fotgängare och cyklister. Premiären förra året blev en mjukstart för Trelleborg. Dagen uppmärksammades utan att en endaste gatstump stängdes av för biltrafik. Men i år har kommunen skrivit på det manifest som förra året fick över 950 städer i Europa att stänga av hela eller delar av sina stadskärnor under samma dag. - Trots frivilligheten mötte vi förra året ett stort motstånd från Handelsklubbens medlemmar. De var oroliga för att deras försäljning skulle minska, berättar Anitha Ljung. Den bilfria dagen infaller alltid den 22 september. I år blir det lite speciellt eftersom detta är en söndag då det ändå inte är så mycket biltrafik. För att locka in trelleborgarna till staden satsar arrangörerna på kringaktiviteter, i Trelleborg och i naturområdet Albäck.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons