Annons

Bilder och grafik i kamp mot svält

Under vårterminen har Östra skolans elever fått skapa färgstarka konstverk tillsammans med personal från Trelleborgs museum. På tisdagen var det dags för vernissage.
Trelleborg • Publicerad 16 maj 2012
Solbritt Jönsson besökte vernissagen tillsammans med sina barn Truls och Jonatan.
Solbritt Jönsson besökte vernissagen tillsammans med sina barn Truls och Jonatan.Foto: 

Truls Jönsson tittar stolt på sin inramade grafik. Konstverket går i tydliga vita och röda färger. På ramen sitter en lapp prydd med texten "såld".

– Vi har ristat mönster i plexiglas som vi färgat och sen tryckt på papper. Det har varit jätteroligt, säger Truls Jönsson.

Annons

Vem har köpt tavlan?

– Haha. Det har jag gjort, den kostade 100 kronor, säger han.

Alla konstverk, både grafik och tavlor som eleverna gjort är till salu. Pengarna går till FN:s projekt Stoppa hunger och starta skolgång.

– FN jobbar för att barnen i Etiopien ska få skolmat så att föräldrarna inte behöver skicka med dem mat. Här tar vi skolmat som något självklart. Att det faktiskt inte alls är självklart i stora delar av världen har vi betonat i projektet, säger läraren Eva Nilsson Ekelin.

Från Trelleborgs museum är det bildpedagogen Lennart Thötner som ansvarat för undervisningen. Han tycker att konstprojektet varit spännande. Under resans gång har han både förmedlat och fördjupat sina kunskaper.

– Eleverna har varit mycket duktiga. Grafikerna och tavlorna blev väldigt fina. Och jag har lärt mig massor. Barn och ungdomar är spontana och kommer med många idéer som man själv inte tänker på, säger han.

Vernissagen på Östra skolan har finansierats genom regeringens satsning Skapande skola. Målet är ökat samarbete mellan skolor och kulturverksamhet.

– Vi ska jobba vidare till hösten. Då blir det fokus på skulpturer, säger Lennart Thötner.

Maria Sällberg
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons