Bilbedragare överklagar dom

Den 52-årige trelleborgaren och hans nu 21-årige son har systematiskt lurat till sig bilar. Fadern dömdes till två års fängelse för 15 fall av grovt bedrägeri. Fadern, åklagaren och ett av offren överklagar nu domen.
Trelleborg • Publicerad 10 januari 2007

Det var den 7 december som 52-åringen och hans son dömdes av Lunds tingsrätt. Fadern för grovt bedrägeri till två års fängelse och sonen för grovt bedrägeri, häleri och olovlig körning till villkorlig dom. Tillsammans ska de två också betala skadestånd på totalt drygt 1,3 miljoner kronor till de 15 bedrägerioffren.

I sin överklagan begär 52-åringen att han ska bli frikänd eftersom han inte haft med bilaffärerna att göra utan att det var hans då minderårige son som stod som köpare.

Mönstret var genomgående i alla affärerna. 52-åringen antingen svarade på annonser om bilar som var till salu eller annonserade själv efter bilar. Tillsammans med sonen träffade han sedan säljaren och presenterade sig som bilhandlare. Köpet gjordes upp och 52-åringen betalde en handpenning på omkring 10 procent av köpesumman. Han lovade att betala resten inom en månad eller så snart han sålt bilen vidare. Sonen fick skriva under ett antal av köpekontrakten med ett antal olika skäl, att slippa moms med mera. I de flesta fall så fylldes också anmälan om ägarbyte i. När inte betalning för bilen kom till säljaren på utsatt tid så gjorde sig 52-åringen oanträffbar. I flesta fall har också bilarna sålts vidare innan det var dags att betala den ursprunglige köparen. Men bilens ursprunglige ägare har inte fått sina pengar.

Den serie bedrägerier som far och son dömdes för i december i fjor började i juni 2003 och pågick i tre år. Vid ett tillfälle, i juni i fjor, bröts mönstret när de två köpte en båt med trailer för 195000 kronor i Trelleborg. Men de betalade bara handpenningen på tio procent i det fallet också.

Serien av bedrägerier bröts genom att fadern började avtjäna ett fängelsestraff för tidigare bedrägerier som följde samma mönster som de han nu dömts för.

I sin överklagan hävdar 52-åringen att han visst haft för avsikt att betala för bilarna och båten han köpt men att omständigheter som han inte rådde över kom i vägen. När han sålt bilarna vidare utan att göra rätt för sig så berodde det bara på att han prioriterat fel och betalat andra skulder. men viljan att betala fanns hela tiden, hävdar hans advokat i överklagan.

En av de bedrägeridrabbade har också överklagat domen och kräver skadestånd för sexuellt ofredande.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.