Annons

Bidrag till tjejidrott välkomnas

16 idrottsklubbar har nappat på erbjudandet att söka extra bidrag till tjejerna. Pengarna ska gå till allt från särskilda omklädningsrum för fotbollstjejer i FC Trelleborg till flygblad och porto för att Trelleborgs taekwondoklubb ska kunna nå ut till nya medlemmar.
Trelleborg • Publicerad 2 mars 2010

TRELLEBORG. – Flickor blir ofta åsidosatta. Pojkarna ses som den starka gruppen, det är där många vill satsa, säger tillförordnad fritidschef Mats Rengbo.

Han tycker därför det är glädjande att 16 klubbar har sökt extra bidrag för satsning på flickidrott. Det var i december förra året som kommunstyrelsen beviljade fritidsnämnden extrapengar på 100 000 kronor som enbart skulle gå till flickor.

Annons

Bland de sökande är många fotbollsklubbar. Men även gymnastikföreningar, Trelleborgs konståkningsklubb och en ryttarförening har ansökt.

– Det är väldigt glädjande att det finns en sådan bredd bland de som söker, säger Mats Rengbo.

Varför behövs det extra pengar för tjejerna? Ska man inte satsa lika mycket på dem som på killarna ändå?

– Svår fråga. Jag tror att problemet kan vara att hitta ledare. De flesta vill träna killar. Tjejer kan vara mer krävande att leda. Man måste förklara och visa mer för dem. Killar är oftare lättare att leda eftersom de är vana vid sport på ett annat sätt, säger Mats Rengbo.

Detta håller inte riktigt Philip Marklund med om. Han tränar tjejer inom Palmstadens IK.

– Jag tror inte det är så svårt att hitta ledare. Jag själv tvekande inte när jag fick frågan. Det är så kul att träna dessa tjejer. De är åtta och nio år - en kul ålder. Att de ska vara svåra att leda har jag inte märkt, säger han.

Ansökningarna ska behandlas av fritidsnämnden under mars månad. I början av april kan föreningarna vänta sig att få pengarna.

Johan Silfversten Bergman
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons