Annons

Bidrag till möllans nya vingar av lärkträ

Skytts härads hembygdsförening får bidrag för att köpa nya vingar till Skegrie mölla. Beskedet överraskade föreningen stort.
Trelleborg • Publicerad 5 december 2013
Hembygdsföreningen har fått bidrag för att ge Skegrie mölla nya vingar, men träet måste torka och vingarna kan vara på plats först 2016.
Hembygdsföreningen har fått bidrag för att ge Skegrie mölla nya vingar, men träet måste torka och vingarna kan vara på plats först 2016.Foto: Claes Nyberg

- Vi hade först fått besked av länsstyrelsen att det skulle dröja lång tid innan vi kunde få veta om vi skulle få bidrag eller inte, berättar Christer Larsson, ordförande i hembygdsföreningen. Men så ringde de och berättade att de fått pengar över i år och att vi kunde få dem med en gång. Man blev helt chockad – och glad förstås!

Föreningen får bidrag i år med 118 750 kronor för att köpa in, transportera och lagra träet till vingarna.

Annons

- Det ska ju vara lärkträ till sådana här vingar. Det håller i längden. Men den som har lärkträ att leverera säljer bara till sådana här ändamål och fäller inte trädet förrän han har en beställning.

Det innebär att det tar lång tid innan själva arbetet med att göra i ordning vingarna och sätta upp dem kan starta.

- Ja, träet måste ligga och torka under lång tid. Vi räknar med att sätta upp vingarna under 2016, säger Christer Larsson.

I länsstyrelsens beslut finns också pengar avsatta till det arbetet. Hembygdsföreningen får bidrag med 90 procent av de kostnaderna, men högst 210 781 kronor.

- Vi ska kunna klara det här. Vi får skrapa ihop övriga pengar från annat håll. Vi har en del själva, men vi har ju många andra kostnader också.

Christer Larsson är mycket glad över beskedet.

- Ja, det var verkligen kul. Och att det kom så plötsligt.

Maria Sällberg
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons