Annons

Biblioteket stängs hela sommaren

Den 12 juni slår bibliotekets portar igen och öppnar inte förrän den 16 september. En omfattande renovering gör att lokalen helt måste utrymmas.
Trelleborg • Publicerad 15 maj 2012
Michael Nordberg har varit bibliotekschef i drygt ett år och har velat renovera lokalen lika länge.
Michael Nordberg har varit bibliotekschef i drygt ett år och har velat renovera lokalen lika länge.Foto: Claes Nyberg

– Jag tror att trelleborgarna förlåter oss när de ser hur fint det blir, säger bibliotekschef Michael Nordberg.

Under sommaren får de som vill låna böcker det svårt. Huvudbiblioteket stänger i tre månader. Arbeten både utvändigt och invändigt ska utföras. I grunden ska trasiga pelare lagas. Invändigt planeras betydligt större arbeten.

Annons

– Jag har jobbat i ett år för att detta ska bli verklighet. Biblioteket har inte renoverats sedan det öppnade 1983, säger han.

Taket ska målas vitt, hela golvet ska bytas. Den slitna plastmattan kommer att ersättas av en ny i ljusare ton. Vidare kommer servicediskarna att tas bort och ersättas av mindre bord.

– Vi jobbar mycket på att göra biblioteket inbjudande. Man ska lockas in. Det ska vara lätt att hitta och trevligt att vistas i biblioteket, säger Michael Nordberg.

Rummet längst in i lokalen, som ligger närmast Övre, ska göras om till en mysig läshörna. I mitten av hallen kommer det att skapas ett större utrymme där man kan ha föreläsare på besök. Nära ingången kommer barnavdelningen att placeras.

Att renovera biblioteket kräver ett omfattande förarbete. Alla böcker måste till exempel flyttas och magasineras. När de sedan flyttas tillbaka kommer de stå på andra ställen än tidigare. Hela planeringen görs om. I september under biblioteksvecka är det tänkt att ha den officiella invigningen av nya biblioteket.

Men om man vill låna böcker innan dess då? Ja, i sommar får man lite problem. De tre filialerna i Anderslöv, Skegrie och Gislöv kommer att hålla öppet som vanligt för dem som har möjlighet att ta sig dit. Bokbussen väntas ta några extra turer. På museet kommer det också finnas viss service. Dit kan man gå för att lämna tillbaka sina böcker.

Under sommaren kommer också böckernas streckkoder att ersättas av chip vilket underlättar för både personal och låntagarna.

Hela renoveringen, både invändigt och utvändigt, beräknas kosta 4,2 miljoner kronor.

Louise Löfgren
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons