Annons

Biblioteket saneras från fukt och mögel

En misstanke om fuktskador ledde till upptäckten av mögel. Om tio dagar stänger Anderslövs bibliotek.
Trelleborg • Publicerad 16 november 2005
"Jag kommer att sakna biblioteket jättemycket", säger Frida Einarsson. Vid lånedisken sitter bibliotekarien Linnéa Jeschke.BILD: CLAES NYBERG
"Jag kommer att sakna biblioteket jättemycket", säger Frida Einarsson. Vid lånedisken sitter bibliotekarien Linnéa Jeschke.BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Det är tisdag eftermiddag på biblioteket, som ligger i en av sidolängorna intill Anderslövs gästis.

Strömmen av besökare tilltar, både barn och vuxna flockas vid hyllorna. Varje vecka brukar cirka 400 personer låna böcker där.

Annons

Ett dystert besked är det för bybor och andra låntagare nu när biblioteket stängs på obestämd framtid, och troligen öppnar i februari, när fukt- och mögelskadorna åtgärdats.

– I stället kommer vi hit med bokbussen, varje onsdag, berättat bibliotekarien Linnea Jeschke, som är föreståndare för Anderslövsfilialen.

Bokbussen kommer dock inte till byn 30 november, då personalen har fullt upp med att packa ned alla de drygt 18 000 volymerna, bestående av barn- och vuxenlittaratur, skön- och facklitteratur.

– Böckerna ska troligen fraktas till ett lager, berättar Linnea Jeschke.

Trettonåriga Frida Einarsson, som bor i Sörby, kommer fram till lånedisken tilllsammans med en kompis. Hon lämnar tillbaka Trollslag, som hon nyss läst ut.

– Jag kommer att sakna biblioteket jättemycket, garanterar hon.

Ungefär samtidigt ärKarolina Sjöström där och lånar böcker.

– Jag är här en gång i veckan - minst! berättar hon.

Upptäckten av fukt och mögel i lokalerna gjordes ganska nyligen, men misstankar om mögel där har funnits i flera år.

– Vi vet inte hur omfattarna skadorna är, men förmodligen är det bland annat en vägg som inte har andast tillräckligt, säger Peter Svensson, som är områdesansvarig för kommunens fastigheter i bland annat Anderslöv.

Annons

Enligt honom beräknas restaureringen vara avslutad under februari och att det då är fritt fram för inflyttning.

Johan Persson

0410-545 34

johan.persson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons