Annons

Biblioteket på Trelleborgs lasarett stänger

Biblioteket på Trelleborgs lasarett ska stängas men bibliotekarien ska arbeta kvar på en halvtidstjänst riktad mot det behov som finns inom lasarettet. Däremot kommer träning i rehabbassängen sannolikt kunna erbjudas även i fortsättningen.
Trelleborg • Publicerad 25 maj 2012
Om en vecka stänger lasarettsbiblioteket för gott.
Om en vecka stänger lasarettsbiblioteket för gott.Foto: Claes Nyberg

Trelleborgs lasarett räknar med att spara mellan 600 000 och 700 000 kronor om året genom att lämna bibliotekslokalen och minska bibliotekarietjänsten.

– Vi har skrivit ett nytt avtal med Trelleborgs kommun om att köpa mindre bibliotekstjänst av dem. Vi kommer att ha en halvtidstjänst som ska riktas mot expertisen på lasarettet. Det handlar bland annat om att utnyttja bibliotekariens sökkunskaper utifrån de behov som finns inom lasarettet, säger sjukhuschef Magnus Heiman.

Annons

Han menar att bibliotekarien är till stor hjälp bland annat för att söka material till sjukhusets olika patientskolor för bland annat KOL- och diabetespatienter.

– Den hjälpen kommer vi att ha även i fortsättningen. Vi kommer också att erbjuda motsvarande hjälp för studerande, säger Magnus Heiman.

Bibliotekarien kommer att ha ett eget rum på lasarettet. Däremot kommer den lokal som nu rymmer ett öppet bibliotek stängas.

– Jag tror att detta är en bra lösning på en tråkig historia, säger bibliotekarien Elisabeth Sassersson.

Även rehabbassängen har varit hotad att stängas och förhandlingarna är ännu inte klara. Enligt Magnus Heiman görs det just nu en utredning inom Regionfastigheter kring samtliga bassänger inom deras fastigheter i hela Skåne.

– Det handlar om att ta ett större grepp om alla bassänger i Skåne för att få en enhetlighet kring regler och priser. Där finns indikationer på att lasarettet Trelleborg kommer att kunna hyra bassängen timme för timme. Därigenom kan vi minska summan pengar som vi lägger ut på detta och ändå fortsätta bedriva verksamhet i rehabbassängen, säger Magnus Heiman.

Nu arbetar lasarettet med att se över hur många timmar som de behöver för att möta deras patientbehov.

– Sedan kan det finnas möjligheter att hyra ut bassängen till andra för vi kommer inte att utnyttja den 40 timmar i veckan. På detta sätt kommer vi att ha bassängen kvar och kan använda den på ett bra och förnuftigt sätt. Bassängen är av godo för våra patienter, säger Heiman.

Emilie Ekelund
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons