Biblioteket med växtvärk

När de andra biblioteken i Trelleborg tappar i besök och lån ökar Skegrie bibliotek. Bibliotekarie Linda Boström kämpar för att hålla ett brett utbud för både vuxna och barn.
Trelleborg • Publicerad 26 mars 2013
När skolan i Skegrie växer får biblioteket nya barn och ungdomar på besök. Linda Boström kämpar för att ha ett utbud för både unga och gamla.
När skolan i Skegrie växer får biblioteket nya barn och ungdomar på besök. Linda Boström kämpar för att ha ett utbud för både unga och gamla.Foto: Tomas Nyberg

Skegrie bibliotek är ett folkbibliotek och skolbibliotek i ett. När skolan växer har fler elever hittat till den ljusa lokalen precis till vänster innanför skolans port. Det är den främsta förklaringen till att Skegrie bibliotek är det enda biblioteket som ökar i besök och utlån. 2005 startade det.

– Jag hade ingen uppstartsbudget utan fick försöka samla ihop böcker efter hand. Jag känner av de låga anslagen och har svårt att klara av budgeten, berättar bibliotekarie Linda Boström.

Det har blivit en hel del barnböcker till skolan där det går barn i förskoleklass och upp till och med femman. De senaste åren har läskunnigheten gått upp på skolan och Linda Boström är övertygad om att skolbiblioteket är en del av förklaringen. Klasserna använder hennes lokal flitigt. På väggarna hänger en mängd olika redovisningar från böcker barnen har läst.

– Jag hade velat köpa in många fler böcker. Men det som är bra är att barnen kan beställa böcker från huvudbiblioteket. Det gör de ofta genom mig, säger hon.

Biblioteket är inte öppet på helger eller kvällar så de vuxna som vill låna böcker får skynda sig, klockan fem stänger man. Eftersom många i Skegrie pendlar till Malmö kan det bli svårt att hinna med. Men de som ändå kommer förbi lånar framförallt deckare. Ljudböcker är också populärt, det går ju bra att lyssna på i bilen när man jobbpendlar.

– De vuxna som kommer hit lånar också många böcker till sina barn.

Nina Lind
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.