Annons

Bibliotek köper digitalt släktarkiv

Inom kort kan trelleborgare släktforska i kyrkoböcker via ett digitalt arkiv på biblioteket. Bäst chanser att hitta intressanta uppgifter är om man har adel eller brottslingar i släkten.
Trelleborg • Publicerad 10 februari 2003

Det nya digitala arkivet kommer att bli tillgängligt för biblioteksbesökarna under våren. - En del uppgifter finns på mikrofilm redan nu, men målet är att vi ska köpa in allt som rör Trelleborg till ett digitalt arkiv, berättar bibliotekschef Christian Gisselquist. Peter Hall från Västerlens Förskarförening arbetar med att digitalisera de värdefulla böckerna. Enligt honom är Trelleborg den första kommun i södra Sverige som skaffar sig ett digitalt arkiv av sina kyrkoböcker. - Sverige är ganska unikt på så sätt att man har kyrkoböcker med personuppgifter som går ända tillbaka till 1600-talet. I Trelleborg är den äldsta boken från Äspö församling, daterad 1677, berättar Peter Hall. Fördelen med att ha kyrkoböckerna på CD-rom är att kvaliteten blir mycket högre. Mikrofilm är ofta svårtydd och svart, medan CD-rom ger en exakt kopia av kyrkobokssidan. På biblioteket kommer det framöver att finnas en dator tillgänglig för allmänheten där man kan söka i de digitala kyrkoböckerna. Lyckan för en släktforskare, enligt Peter Hall, är om någon av de avlägsna ättlingarna begått något brott. Då kan man nämligen hitta en hel mängd intressanta upplysningar i böckerna, såsom ögonfärg, skonummer och längd. - Kungen, adeln och fångarna var ju de man skrev mest om i kyrkoböckerna, förklarar Peter Hall.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons