Annons

Betorna behöver regn

Det varma vädret som slagit till i Skåne den senaste veckan har både fördelar och nackdelar för lantbrukarna. För Sven Svensson och hans bror Nils Svensson, som driver lantbruk tillsammans, är det både bra och dåliga tider.
Trelleborg • Publicerad 30 juli 2008
Spannmålsskörden går bättre i år än i fjor. I år slipper skördetröskan köra fast på grund av regnvatten.
Spannmålsskörden går bättre i år än i fjor. I år slipper skördetröskan köra fast på grund av regnvatten.Foto: 
Det är bråda dagar för Sven Svensson som just nu skördar höstvete. För honom är vädret av mycket stor betydelse. Förutom att betorna är i stort behov av vatten och regn är det medvind för jordbruket. "Prismässigt är det bra för livsmedel just nu och efterfrågan är stor. För fem år sedan var det ett överskottsproblem", säger Sven Svensson. bilder: Malin Palm
Det är bråda dagar för Sven Svensson som just nu skördar höstvete. För honom är vädret av mycket stor betydelse. Förutom att betorna är i stort behov av vatten och regn är det medvind för jordbruket. "Prismässigt är det bra för livsmedel just nu och efterfrågan är stor. För fem år sedan var det ett överskottsproblem", säger Sven Svensson. bilder: Malin PalmFoto: 

De riskerar att förlora allt mellan 2 000 och 10 000 kronor per hektar betor. På de 102 hektaren som de odlat i år blir det en stor summa pengar.

- Blir det en mindre skörd blir det ju också mindre inkomst. Betorna behöver regn för att bli fina och växa sig stora. De är som blommor. De kräver vatten. Och vi har inte fått regn sedan mitten av maj då det kom 20 millimeter under en dag. Därefter har vi inte fått något regn av betydelse. Eftersom vi inte har någon bevattningsmöjlighet är regnet viktigt för oss.

Annons

Men det torra och varma vädret har inte bara sina nackdelar. För skörden av höstvete, som just nu pågår, är vädret optimalt.

- Kostnaden för torktid av spannmålen blir obetydlig när det är så här varmt. Det är billigare att torka spannmål på fälten än med olja och gas i spannmålsanläggningarna. Vattenhalten i spannmålen måste ner till mellan 13 och 14 procent. Det är ju billigare med solsken. Och att torka spannmålen är nödvändigt för att den ska kunna lagras, förklarar Sven Svensson.

En annan fördel som det varma vädret har bidragit till är att allt ligger en vecka tidigare än i fjor.

- Solskenet har ju gjort att skörden har torkat fortare, så vi får bättre tid att så höstrapsen på, säger Sven Svensson.

Caroline Andersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons