Annons

Betodlare drabbas hårt av EU-förslag

Enligt förslaget från EU-kommissionen till Ministerrådet kommer priset på socker i Europa att på tre år sänkas med 37 procent, samtidigt som bara 60 procent av prissänkningen kompenseras med direktstöd.
Trelleborg • Publicerad 16 juli 2004
Per-Olof Malm. BILD: CLAES NYBERG
Per-Olof Malm. BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Per-Olof Malm. BILD: CLAES NYBERG - Det kommer att innebära oerhört stora påfrestningar för det skånska lantbruket om det här förslaget går genom. Betodlingen är motorn i växtodlingen, sockerbetan är en av de allra viktigaste grödorna, säger Christer Laurell, LRF Skånes ordförande. Sammanlagt 40 000 av Sveriges 52 000 hektar betodling ligger i Skåne. Omkring 3 000 skånska odlare berörs av förslaget. En av dessa är Per-Olof Malm, ordförande i Örtofta betodlarförening. På sin gård i Fuglie odlar han 45 hektar sockerbetor. Utvecklingen bekymrar honom. - Det förslag som ligger nu är en direkt katastrof för den svenska betodlingen, säger Per-Olof Malm. Sockerbetor är en mycket viktig gröda för att hans lantbruk ska bära sig. Den planerade prissänkningen innebär ett inkomstbortfall på mellan 7 000 och 10 000 kronor per hektar. Högst kännbart med andra ord. Visserligen sägs det i förslaget att bortfallet ska kompenseras av någon form av stöd, men Per-Olof Malm tror ändå att många betodlare kommer att bli utslagna. Betodlare långt ifrån industrin som dras med höga fraktkostnader marginaliseras ytterligare. Och det tvingar fram ännu större rationaliseringar. Risken är att de små odlarna tvingas byta gröda, att det bara lönar sig i stor skala. Dessutom gynnar förslaget länder i varmare klimatzoner som Frankrike där bönderna har större avkastning på jordarna. - Man går för snabbt fram, tycker jag. Det är inte så att jag motsätter mig att man omförhandlar sockerregleringen men detta blir väldigt dramatiskt. Jag hoppas det kommer lite sans i förslaget. Jag är fortfarande optimist, säger han och blickar ut över de gröna fälten med betor. Det är ett traditionsmättat landskap. I Skåne har sockerbetan varit en dominerande gröda i över hundra år - Och problemet är att det inte finns så många alternativ till sockerbetor, säger Per-Olof Malm. Grödan passar bra in i växtföljden. Genom att växla mellan spannmål och sockerbetor undviks många växtföljdssjukdomar. Sockerbetsodling förbättrar möjligheten till avkastning i hela växtföljden, förklarar han. - Och vi har ju blivit duktiga på betor. Betodlingen har präglat vår bygd länge. Vi får hoppas att det låter sig göras, även i framtiden.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons