Annons

Besparingar väcker oro

Från och med den här veckan kommer den palliativa avdelningen på Trelleborgs lasarett att få klara sig utan en sjuksköterska och en undersköterska på grund av besparingar. Något som väcker frustration hos facket.
Trelleborg • Publicerad 22 mars 2010
Foto: 

TRELLEBORG. Eva Tobiaeson arbetar i den hemanslutna palliativa vården i Trelleborg och är representant för Vårdförbundet. Hon säger att personalen känner sig frustrerade och arga över nedskärningarna.

– Patienterna kommer att få vänta längre på smärtlindring när vi blir färre. Så just nu är det mycket starka känslor som finns bland oss som jobbar här. Vi är rädda för att inte räcka till, säger Eva Tobiaeson.

Annons

De två tjänster som nu försvinner från palliativa avdelningen är bara början. Under året kommer ytterligare en sjuksköterska och en undersköterska att lämna avdelningen. Ingen sägs upp utan personalen förflyttas till andra delar av Trelleborgs lasarett.

– Vi har tydliggjort för politiker och ledning vad vi tycker om det här. Men de har tyvärr inte kunnat lova några nya satsningar, säger Eva Tobiaeson.

Totalt handlar det om cirka 1,5 miljoner kronor som den palliativa vården i Trelleborg måste spara. Orsaken är Region Skånes minskande skatteintäkter.

Gilbert Tribo (FP) är ordförande i Region Skånes närsjukvårdsberedning och ledamot i regionfullmäktige.

Han beklagar personalnedskärningarna i palliativa vården på Trelleborgs lasarett.

– Det är väldigt tråkigt när man tvingas göra sådana nedskärningar. Men vi har begärt mer pengar till den palliativa vården av regionstyrelsen. Vi hoppas på ett tillskott i år och framförallt på en lågsiktig satsning på den palliativa vården, säger Gilbert Tribo.

Vad säger du till personal och patienter som påverkas?

– Det är jättebeklagligt. Jag hoppas att den ekonomiska situationen förbättras och det verkar finnas ljus i tunneln. Men jag kan inte lova något.

Enligt Gilbert Tribo är ett problem i sammanhanget att systemen för att beräkna ersättningen från Region Skåne till den palliativa vården ser olika ut för olika sjukhus i Skåne.

Något som han vill ändra på.

Annons

– Det är uppåt väggarna och vi kan inte ha det så i längden. Vi politiker har haft mycket intensiva diskussioner om detta, säger Gilbert Tribo.

Kan ett förändrat system innebära att man kan återställa personalstyrkan på palliativa avdelningen på Trelleborgs lasarett?

– Något sånt kan jag inte utlova. Som jag sa tidigare vill vi ha ett enhetligt system och jag hoppas att det ekonomiska läget förbättras de kommande åren, säger Gilbert Tribo.

Johan Silfversten Bergman
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons