Trelleborg

Besöksförbudet respekteras inte vid flera skånska sjukhus

Trelleborg ,
-
Foto: Michel Widenius
-

För att begränsa smittspridningen råder sedan två veckor tillbaka besöksförbud inom sjukvården i Skåne. Nu visar det sig att förbudet inte upprättshålls på flera av länets sjuhus.

Sedan den 12 mars råder besöksförbud i den skånska sjukvården. Men nu kommer uppgifter från flera sjukhus om att besöksförbudet inte upprätthålls fullt ut.

Det meddelar Region Skåne i ett pressmeddelande på onsdagen utan att peka ut vilka sjukhus det gäller.

Enligt regionen förekommer det till exempel att patienter går ut från avdelningarna för att träffa närstående på caféer på sjukhusområdet. Därmed finns det en risk för att patienter kan ha utsatts för smitta när de återvänder till avdelningen.

– Vi måste alla hjälpas åt för att minska risken för smittspridning och därmed skydda våra patienter och medarbetare. Därför är det oerhört viktigt att alla respekterar besöksförbudet, personalens anvisningar och Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Alla måste ta ett ansvar. Annars riskerar vi att få en smittspridning inne i sjukvården och det skulle drabba de som är mest utsatta, säger Rasmus Havmöller, regional chefläkare i Region Skåne.

Rekommendation är att hålla kontakt med sina närstående via telefon eller sociala medier medan man är inlagd på sjukhus.

Region Skåne meddelar också på tisdagen att 224 personer i Skåne nu är bekräftat smittade av coronaviruset. 23 av dem vårdas på sjukhus, varav 6 i intensivvård. Två personer har avlidit.

Numera provtas bara personer som behöver läggas in på sjukhus och boende på äldreboenden. Totalt har cirka 3 300 personer testats i Skåne.