Annons

Beslut om Vångavallens framtid närmar sig

Ett beslut om Vångavallens framtid rycker närmare. Efter att en utredning visat att kommunens kostnader för arenan är 4,7 miljoner om året är kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) ännu säkrare på sin sak: Vångavallen ska inte drivas i kommunal regi, i alla fall inte som allsvensk arena.
Trelleborg • Publicerad 9 mars 2010
Vångavallen - än så länge allsvensk arena. Men framtiden är osäker.
Vångavallen - än så länge allsvensk arena. Men framtiden är osäker.Foto: 

TRELLEBORG. – Det finns betydigt bättre lösningar, säger han.

I september gav Ulf Bingsgård kommunjuristen Jonas Rosenkvist och ekonomichefen Agneta Sjölund i uppdrag att utreda Vångavallens framtid med avseende på en eventuell försäljning. I utredningen presenteras bland annat beräkningar över vad arenan kostar skattebetalarna, och enligt utredningen handlar det om en nettokostnad på 4,7 miljoner kronor, efter att 450 000 kronor i intäkter i form av hyror från idrottsföreningar räknats bort.

Annons

– Jag tycker det är bra att vi äntligen får en siffra för kommunens kostnader. I debatten verkar det ibland som att kommunen inte värdesätter att vi har ett allsvenskt fotbollslag. Men eftersom vi inte har full kostnadstäckning för Vångavallen måste man säga att vi gör det, säger Ulf Bingsgård.

I utredningen finns också uppräknat kostnader på 18 miljoner kronor som fritidsnämnden flaggat för de närmaste åren som rör fotbollsverksamheten i kommunen. I dessa finns en konstgräsplan, en naturgräsplan och en ny fotbollsarena för mindre klubbar. Till detta kommer kostnader för att rusta upp Vångavallen utifrån de krav som Svenska Fotbollförbundet ställer på elitarenor från 2014, kostnader som det i nuläget är osäkert hur stora de blir.

Ska kommunen ha kvar Vångavallen mäktar man knappast med de framtida investeringar som krävs, menar Bingsgård.

– Då kan vi inte satsa pengar på något annat än det, säger han.

Ett alternativ till att sälja Vångavallen skulle enligt Ulf Bingsgård vara att kommunen behåller arenan, men inte för elitverksamhet. Istället skulle en extern aktör bygga en ny arena på Ståstorpsområdet, och kommunen använda Vångavallen till de mindre klubbarna. I så fall skulle kommunen slippa bygga en ny fotbollsarena för de mindre klubbarna.

Martin Strandberg
Anderas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons