Annons

Beslut om valkretsar överklagas

Bertil Larsson (SÖS) överklagar nu kommunfullmäktiges beslut om att Trelleborg ska begära att få fortsätta ha två valkretsar i nästa års val.
Trelleborg • Publicerad 28 oktober 2017

Bertil Larsson (SÖS) och Patrik Holmberg (C) överklagar nu fullmäktiges beslut om att Trelleborg ska ha två valkretsar i nästa års val.

Trelleborg

Annons

När kommunfullmäktige 16 oktober beslöt att man vill ha två valkretsar i nästa val fattades en stor del av underlaget, som bara var helt svart i politikernas läsplattor. Ändå sade en majoritet ja till att fortsätta med två kretsar.

Nu överklagas beslutet av Bertil Larsson (SÖS) och Patrik Holmberg (C).

Det är ny lagstiftning som gör att en kommun måste ha särskilda skäl för att dela upp väljarna i två valkretsar i kommunalvalet om man har färre än 36 000 röstberättigade. Det kommer Trelleborgs kommun att ha vid valet nästa år.

Nu överklagas kommunfullmäktiges beslut om valkretsar.
Nu överklagas kommunfullmäktiges beslut om valkretsar.Foto: JESSICA GOW / TT

I sina överklagande menar de båda politikerna att det inte finns något särskilt skäl angett i kommunfullmäktiges beslut.

De menar att beslutet därför strider mot vallagen och begär att förvaltningsrätten ogiltigförklarar beslutet och stoppar det omedelbart.

Beslutet väckte stor debatt på kommunfullmäktiges sammanträde. En bakgrund till oenigheten är att två valkretsar gynnar de stora partierna medan en valkrets gynnar de små.

Lasse BryggareSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons