Beslut kring hamnutrivning på gång

Frågan om framtiden för Västra småbåtshamnen börjar närma sig en lösning.
Trelleborg • Publicerad 10 mars 2013
Foto: 

Den 3 april besöker mark- och miljödomstolen vid Växjö tingsrätt Trelleborg för att ta ställning till kommunens ansökan om att riva ut hamnen.

Kommunen vill riva ut hamnen eftersom man anser att den är svår att underhålla. Muddringen är besvärlig, tycker kommunen, och hävdar att den kostar en halv miljon kronor om året. Istället vill man riva ut den, skapa ett naturområde på platsen och betala 15 000 kronor vardera åt det 35-talet fastighetsägare som har båtplats.

Fastighetsägarna på den södra delen av Stavstensvägen har hittills varit kallsinniga till planerna. Varje fastighet fick båtplatserna som kompensation för att man på 1970-talet fyllde ut strandtomterna och drog E 6 där istället. I en vattendom från 1976 förband sig kommunen dessutom att för all framtid underhålla och muddra hamnen.

I flera artiklar i TA har boende förkastat utrivningen av hamnen och tillbakavisat ersättningsförslaget på 15 000 kronor. En av fastighetsägarna har i brev till kommunen krävt 995 000 kronor i ersättning.

Martin Falkenby
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.