Beslagen minskar vid tullen i Trelleborg

En större mängd beslagtagen starköl. Mindre av allt annat.
Trelleborg • Publicerad 9 juli 2010
Färre beslag av narkotika och mindre mängder än det första halvåret 2009, visar beslagsstatistiken i Trelleborg.
Färre beslag av narkotika och mindre mängder än det första halvåret 2009, visar beslagsstatistiken i Trelleborg.Foto: 

Beslagen i Trelleborgs hamn har minskat under årets första halvår mot i fjor. Men efter att ha sicksackat sig igenom lagstiftningen hoppas Tullverket kunna bli mer effektiv i att välja ut lastbilar som ska kontrolleras.

Färre beslag av narkotika och mindre mängder än det första halvåret 2009. Även mängden sprit, vin och antalet cigaretter minskat, visar beslagsstatistiken för Trelleborgs hamn.

Vad beror det på?

– Det har jag också funderat på. För vi har inte haft lägre närvaro i Trelleborg det här halvåret jämfört med motsvarande halvår, säger Lars Bäckström, tullens tillförordnade operative chef för gränsskydd i södra Sverige.

En förklaring som han framhåller är att enskilda stora beslag påverkar statistiken mycket.

– Det hade vi några stycken under motsvarande halvår, och då blir det en obalans i statistiken.

Sedan 2002 har tullen i Trelleborg ingen fast personal på plats i hamnen, vilket ställer högre krav på att vara effektiv i kontrollerna.

I och med EU-inträdet har informationen till tullen också minskat. Numera får tullen inte med automatik in detaljerad information om trafiken från EU-länder. Något som gör arbetet svårare, framförallt i Trelleborg, menar Lars Bäckström.

– Under perioder har vi varit mer framgångsrika på att välja ut vilka objekt vi ska kontrollera. Vi har också haft en metod för det, men vid granskning har våra egna jurister kommit fram till att den metoden är tveksam rent juridiskt, säger Lars Bäckström.

Tullverket vill kunna lagra uppgifter om trafiken i en databas. Det handlar om registreringsnummer, vikter, typ av last, frekvens av resande och tidpunkter som resorna sker.

De uppgifterna skulle kunna samköras med en databas där Tullverkets egna underrättelser finns. Datorn kan sedan plocka ut fordon som uppfyller vissa kriterier och Tullverkets personal kan sedan åka ut och kontrollera dem.

Personuppgiftslagen och tullens egna registerlagar har satt stopp för den metod som tullen prövat. Den anses inte ha levt upp till kraven på personlig integritet i tillräckligt hög grad. Men en ny metod som tullen hoppas ska gå igenom den juridiska granskningen är på gång.

– Vi har en beredning på gång som ska vara klar i det närmsta. Där vi anser oss hitta en väg att hantera de här manifestuppgifterna på ett sätt som är förenligt med registerlagstiftningen, säger Lennart Nilsson, chef för Tullverkets brottsbekämpning.

Han hoppas att metoden kan tas i bruk senast i höst.

Anna Thulin
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.