Annons

Beskyllningar illa underbyggda

S-politikern Ben Benrabah skriver till kommunrevisorerna och kommundirektören och kräver en undersökning av lagligheten i att kommunala tjänstemän kan få ut vinster ur det sociala företaget Lagomtjänst. Men Lagomtjänst får inte dela ut vinster över huvud taget enligt sina stadgar.
Trelleborg • Publicerad 17 september 2010

– Jag har utgått från årsredovisningen och från vad som gäller för ekonomiska föreningar, säger Ben Benrabah. Jag har inte fått ta del av stadgarna.

Agneta Sjölund är ekonomichef i Trelleborgs kommun och har av kommunen utsetts till ordförande i det sociala företaget Lagomtjänst.

Annons

– Han har i vart fall inte begärt att få ut stadgarna från mig, säger hon. Jag hade gett honom dem direkt. Det är ju offentliga handlingar.

I sitt brev till revisorerna skriver Ben Benrabah att han "ifrågasätter om kommunens nyttjande av Lagomtjänst kan vara lagenligt när tjänstemännen är kommunanställda på heltid och samtidigt andelsägare med full rätt till sin andel av eventuella vinster som genereras av verksamheten".

– Enligt stadgarna får föreningsstämman inte besluta om någon utdelning av vinst. Vinsten ska fonderas eller föras över i löpande räkning, säger Agneta Sjölund. Om Lagomtjänst läggs ned så går alla tillgångar tillbaka till Trelleborgs kommun.

I en annan passus skriver Ben Benrabah att han ifrågasätter konstruktionen av avtalet mellan Lagomtjänst och kommunen som "utformats av tjänstemännen, som samtidigt har egen vinning av konstruktionen". På ett annat ställe skriver han att "tjänstemännen sitter på tre stolar och tecknar avtal med sig själva och utövar därmed privatekonomisk verksamhet och har i sammanhanget en orimlig rätt till vinst".

På frågan om hur han kan skriva om vinst och egen vinning utan att ha belägg för det svarar Ben Benharab:

– Jag anklagar ingen. Jag vill bara att revisorerna ska granska Lagomtjänst och tjänstemännen. Stadgarna har jag försökt att få ut, men inte fått ta del av.

Ben Benrabah skriver också i sitt brev att han vill att Lagomtjänsts verksamhet ska inställas omgående av konkurrensskäl.

Anna Thulin
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons