Annons

Besked om häktets framtid skjuts upp

Framtiden för häktet i Trelleborg är osäker. Men att de häktade är duktiga på att arbeta är inget argument för att häktet ska få vara kvar.
Trelleborg • Publicerad 20 november 2009

TRELLEBORG. På fredagen skulle ett beslut om framtiden för anstalter och häkten komma från Kriminalvården. Men beskedet dröjer.

– Det kommer inte några beslut. Arbetet med översynen kommer att fortsätta, säger Kriminalvårdens presschef Ann-Christine Alm som inte kan säga när ett besked kommer i frågan.

Annons

Myndigheten för diskussioner med fastighetsägare om renoveringar av lokaler. Det är en aspekt som måste belysas mer, enligt Ann-Christine Alm.

Häktet i Trelleborg pekades i slutet av oktober ut av generaldirektören Lars Nylén som en av 14 anstalter och häkten som hotas av nedläggning. Anledningen är att häktet numera inte hänger samman med polishuset, vilket anses vara en fördel. Samtidigt har Kriminalvården problem med fulla häkten och måste se till att ha platser tillgängliga.

Men den höga produktionstakten inom arbetsdriften i Trelleborg duger inte som argument för att beveka beslutsfattarna.

– När ett beslut kommer tar vi kontakt med kunderna och förklarar att det är så besluten är fattade. I så fall föreslår vi andra tillverkningsenheter. Det kan vara andra häkten eller anstalter, säger Bertil Grönberg, regioningenjör på Kriminalvården.

På 45 veckor har de häktade i Trelleborg arbetat 16 839 timmar – motsvarande tio heltidstjänster. Det är högst bland de sex häktena i region Syd.

– De har en bra arbetsdrift och har lyckats skaffa arbete till de häktade. Så det är en bra siffra, säger Bertil Grönberg.

Lucas Dietrichson
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons