Annons

Besked om erosion väntas under våren

Om några månader vet Trelleborgs kommun hur strandlinjen längs sydkusten kommer att påverkas av höjda vattennivåer och erosion.
Trelleborg • Publicerad 22 januari 2007
Snart vet man hur strandlinjen kommer att påverkas av erosion och höjd vattennivå. ARKIVBILD: CLAES NYBERG
Snart vet man hur strandlinjen kommer att påverkas av erosion och höjd vattennivå. ARKIVBILD: CLAES NYBERGFoto:  

Då beräknas en kartläggning av problemen vara färdig. En kartläggning som görs med hjälp av bland annat SMHI. Inom kort är också ett besök på Statens geotekniska institut inplanerat.

– Under våren ska vi ha svar på det mesta som gäller kommunens planering av kuststräckan, säger Mattias Müller, miljömålssamordnare i Trelleborgs kommun.

Annons

Den senaste tidens stormar med höga vattenflöden och eroderade kuster har ytterligare satt fokus på erosionsproblemet. Och eftersom Trelleborgs kommun planerar bebyggelse på flera håll längs kusten är det angeläget att få klarhet i hur strandlinjen kommer att förändras om exempelvis 10, 50 och 100 år.

Fullständig klarhet är svår att få, men det går att göra ganska avancerade beräkningar och modeller över förändringarna. Detta genom att bland annat studera strömningar och havsdjup.

– Vi förutsätter att vi får tillräcklig kunskap om var och hur man kan bygga, säger Görgen Holmdahl (spi), ordförande i miljönämnden.

Det bygge som närmast står på tur är seniorboendet Pärlan, som planeras längs en strandremsa som förminskats rejält den senaste tiden. Där har miljönämnden tidigare rekommenderat byggnadsnämnde att beakta erosion och förhöjd havsnivå.

Överhuvudtaget är det kuststräckan mellan Smygehuk och Beddingestrand som är mest utsatt för erosion.

Kommunen har den senaste tiden fått kritik för att man inte tagit upp problemen i sitt förslag till översiktsplan. Men det betyder inte att kommunen sitter med armarna i kors, enligt Görgen Holmdahl.

– Vi arbetar väldigt intensivt med detta, säger han.

Andreas Mårtensson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons