Annons

Berits envishet får byn att leva

Trelleborg • Publicerad 18 mars 2005
Berit Möllebäck har varit en av eldsjälarna i Stora Beddinge sedan cirka 15 år tillbaka. Bild: Claes NybergFoto: 

Jag är väl en motvallskärring, skrattar Berit Möllebäck.

I dag är hon pensionär. Men tidigare har hon jobbat som sjuksköterska i många år. Samtidigt som hon hade barn hemma. Detta var det inte alla som gillade.

Annons

– Det pratades i bygden om att en lantbruksfru ska vara hemma på gården. Men mina barn säger att de har haft mycket roligt tillsammans med sina barnflickor när de växte upp.

Berit Möllebäck är van att göra som hon vill. Hon har varit intresserad av sin hembygd Stora Beddinge så länge hon kan minnas. Och under minst 15 år har hon också varit väldigt engagerad i byn.

– Jag har jobbat inom vår hembygdsgrupp under många år. Vi ville bevara vår historia, berättar hon.

Det visade sig vara många i byn som var intresserade av hur livet tedde sig där förr i tiden. Och när de började rota bland sina gömmor hittade de mycket.

Ett av fynden var rapporter från en diskussionsgrupp som fanns i Stora Beddinge mellan 1886 och 1890. I dag finns den nedskriven och sparad inom gruppen. Diskussionsgruppen, som bestod enbart av bönder, pratade bland annat om hur mycket en kantor skulle få i lön och hur man klipper kreatur.

Berit Möllebäck tycker att deras syn på kvinnor var ganska komisk. Till en början fick de inte vara med i gruppen. Möjligen togs en kvinna in en enstaka gång om ett speciellt ämne diskuterades som hon hade kunskap om. Kvinnans arbetsuppgifter diskuterades också.

– Männen menade att kvinnorna kunde ta hand om höns, men inget mer avancerat än så, skrattar hon.

Hembygdsgruppen har också hittat gamla skrifter där kvinnor har skrivit ner recept. Nu kan hela bygden därför laga stenkakor och kalvdans på gammaldags sätt.

– Stenkakor är en form av pannkakor. Men de innehåller jäst vilket gör dem pösiga som bröd, säger hon.

Hembygdsgruppen vill dock inte bara titta bakåt. För fyra år sedan startade de projektet Mitt i byn. Allt började när LRF i Skåne frågade gruppen om de inte ville vara del av deras projekt LRF - mitt i byn. Idén var att sammanföra bönder i byn med bönder i grannbyar för att de skulle kunna knyta kontakter.

Annons

Projektet växte emellertid och togs över av Hembygdsgruppen som helt enkelt döpte om det till Mitt i byn. Andra helgen i september ordnas en stor bygdedag. För varje år har evenemanget bara blivit större.

– Nu frågar folk efter det redan under våren, säger Berit Möllebäck.

Aktiviteterna under Mitt i byn har blivit många. En av favoriterna förra året var Linus Adler som kommer från Stora Beddinge. Han är polis och ordnade en polishästuppvisning som lockade stor publik. En annan stor attraktion är Beddinge IF: s loppmarknad samt lokalutställningen Skåp och lådor.

– De som vill tar med sig vad de har i sina skåp och lådor för att visa upp. Det kan bli en kaffekoppsutställning med andra antika föremål, säger Berit Möllebäck.

Men dagen är också till för företag i bygden att visa upp sig. Genom Mitt i byn har näringslivet stärkts.

– Vi tycker naturligtvis att det är viktigt att vi hjälper till i byn. Och det gör vi verkligen. En bra exempel var när alla hushåll fick krav från kommunen att lägga om sina avloppssystem med filterbäddar. Men vi har en man i byn som är professor i geologi vid Lunds universitet. Han skrev till Trelleborgs kommun och visade att detta inte var nödvändigt. Och så vitt jag vet driver inte kommunen detta längre. Det är en väldigt bra anledning att bo på landet, skrattar hon.

Sofia Bergström

0410-545 41

sofia.bergstrom@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons