Berättelser från förr har suddats ut
När församlingen beslöt att bygga ny kyrka i Lilla Isie på 1850-talet kom man överens om att kyrkan skulle ligga i byn Västra Torp i stället för i Lilla Isie där den gamla medeltida kyrka legat.
Orsaken var att Västra Torp vuxit kraftigt och att de boende i Böste fick närmare till kyrkan om den låg i Västra Torp i stället för i Lilla Isie.
I dag ligger den gamla kyrkogården i Lilla Isie öde – endast en lindhäck visar konturerna av den gamla kyrkan som en gång låg där.
De gamla gravstenarna på kyrkogården är svåra att tyda. Vind och väder har oftast frätt bort det mesta av texten, som en gång berättade om både kända och okända bybor. På kyrkogården vilar bland annat riksdagsmannen Anders Nilsson, född i Haglösa 1777 och död i Lilla Isie 30 april 1853.
En åbo fördes till graven av sju söner, Anders Olsson, född i Stora Isie 1771 och död i Västra Torp 1850.
Lindhäcken som visar grundplanen för den gamla kyrkan i Lilla Isie ger en fingervisning om storleken och visar på vapenhus, långskepp, kor och en tillbyggnad norrut från 1756.
Kyrkan ska ha varit ungefär 23 meter lång med ett 5 meter brett skepp och ett 3,5 meter brett kor. Tillbyggnaden var cirka 7 meter lång och drygt 5 meter bred.
Troligen var den gamla kyrkan i Lilla Isie byggd mot slutet av 1100-talet eller början av 1200-talet.
En skröplig grind leder in till den gamla kyrkogården i Lilla Isie. Söder om kyrkan står en rad gravstenar kvar, medan det norr om kyrkan inte finns några synliga spår av de begravda där.
Enligt Stig Sivenius i skriften "Lilla Isie kyrka förr och nu" var det på södersidan som åborna, församlingens bönder, jordades. På nordsidan hamnade de fattiga i församlingen, fiskare, jordlösa och andra. Deras enkla träkors har sedan länge förmultnat och försvunnit. Men tiden har nu även frätt bort namn och årtal från de flesta av de påkostade gravstenarna efter jordägarna som begravdes på södra sidan.
Vid mitten av 1800-talet hade församlingen stora bekymmer med kyrkan i Lilla Isie. Det handlade dels om ständiga reparationer, dels om att kyrkan var för liten för den växande befolkningen. Ett första förslag att bygga ut kyrkan med ännu en utbyggnad föll och församlingen beslöt i stället att bygga en helt ny kyrka.
Den nya kyrkan invigdes 1858 och kom alltså att ligga i Västra Torps by.
Att den medeltida kyrkan hamnade i Lilla Isie förklaras av Stig Sivenius med att det fanns en gammal kultplats där kyrkan byggdes och att befolkningen vid den tiden var som talrikast just kring den platsen.
Lasse Bryggare
0410-545 71
lasse.bryggare@allehandasyd.se