Annons

Bensin, kylare och höstvete

I 32 år har Gösta Nilsson jobbat på en bensinmack i Trelleborg. Men samtidigt har han varit lantbrukare lika länge. Är man bondson är det svårt att vända åkrarna ryggen.
Trelleborg • Publicerad 18 maj 2011
1988 kommer jag ihåg att jag tänkte mig att bli lantbrukare på heltid. Men så fick jag ett extraknäck på en mack. Jag jobbade helger i början och det kändes som en bra idé att få in lite extrapengar. Där blev jag visst kvar, säger Gösta Nilsson.
1988 kommer jag ihåg att jag tänkte mig att bli lantbrukare på heltid. Men så fick jag ett extraknäck på en mack. Jag jobbade helger i början och det kändes som en bra idé att få in lite extrapengar. Där blev jag visst kvar, säger Gösta Nilsson.Foto: Claes Nyberg
Extraknäcket blev till heltidsjobb och nu har Gösta Nilsson jobbat i 32 år på Q8-macken på Hamngatan. Och trivs gör han
Extraknäcket blev till heltidsjobb och nu har Gösta Nilsson jobbat i 32 år på Q8-macken på Hamngatan. Och trivs gör hanFoto: Claes Nyberg

Meningen var att Gösta Nilsson skulle bli bonde. Han växte upp på en gård med djur och det verkade som ett trevligt liv. Men det blir inte alltid som man tänkt sig. Det gamla stallet har istället byggts om till festlokal. På Söderslätt har nästan ingen djur längre. Istället odlar man och det går utmärkt att göra när man har ett annat jobb som främsta inkomstkälla. Den lösningen blev det för Gösta Nilsson också, av en slump.

– 1988 kommer jag ihåg att jag tänkte mig att bli lantbrukare på heltid. Men så fick jag ett extraknäck på en mack. Jag jobbade helger i början och det kändes som en bra idé att få in lite extrapengar. Där blev jag visst kvar.

Annons

Extraknäcket blev till heltidsjobb och nu har Gösta Nilsson jobbat i 32 år på Q8-macken på Hamngatan. Och trivs gör han.

– Ja, det är ju så kul med alla människor man träffar.

Men lantbruket har han aldrig släppt. Under alla år har han odlat. På senare år har det blivit i mindre skala. I dag har han 20 hektar som han odlar höstvete på.

– Det är väl min livsstil. Jag är uppväxt med lantbruk och vill fortsätta med det, säger han.

Odlingen tar inte mycket av hans tid. En annan fördel med att ha en fast anställning vid sidan av lantbruket är tryggheten. Årets vinter var inte bra för hans odlingar. Men det gör kanske inte så mycket när de bara genererar extrapengar.

– Snön tärde hårt på åkrarna. Det har jag ju märkt, säger han.

32 år på macken har han alltså avverkat. Men fler lär det inte bli. Gösta Nilsson har nämligen hittat ett nytt projekt att satsa på. Han vill jobba med värmepumpar och kylarutrustning.

– Nu bygger jag ut min verkstad så att den blir dubbelt så stor, säger han och visar var bilarna ska stå när han lagar deras trasiga kylare.

Än så länge har han inte behövt marknadsföra sig. Kunderna hittar till honom ändå. Det finns bara ett problem:

– Grusvägen den sista biten till gården. Det är ju vansinnigt att kommunen inte vill asfaltera den. En del kunder vill helt enkelt inte köra på grusvägar, säger han.

Annons

Kommer du inte att sakna macken och alla människor?

– Jo, det tror jag. Men jag går in i en ny fas i livet nu. Det ska bli väldigt spännande.

Martin Strandberg
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons