Annons

Benflöjt funnen vid strandeni Skanör

De ostliga vindarna har letat fram ännu ett historiskt fynd i Skanörs sanddyner. En välbevarad medeltida benflöjt närmare bestämt.
Trelleborg • Publicerad 11 oktober 2007
16 centimeter lång, med en träbit som munstycke och i ovanligt gott skick. Benflöjten, som flöt i land i Skanör, ses som ett riktigt tjusigt fynd.
16 centimeter lång, med en träbit som munstycke och i ovanligt gott skick. Benflöjten, som flöt i land i Skanör, ses som ett riktigt tjusigt fynd.Foto: 

- Det här fyndet är vi särskilt glada över. Det är nämligen vår allra första benflöjt här på Bärnstensmuseet, berättar bärnsstenssmidaren Leif Brost.

Att medeltida ting dyker upp vid Näsets strandremsor hör alls inte till ovanligheterna.

Annons

- Det hänger ihop med de ostliga vindarna och starka strömmarna. Sanden rör sig och saker som legat dolda kommer loss allt eftersom, säger Leif Brost.

Men i vanligtvis rör det sig främst om keramikfynd. Nog kan även benföremål dyka upp, men att de är i form av just flöjtar är enligt Leif Brost mycket sällsynt.

- Jag vet att man hittat några flöjtar liknande denna i Skanörs borgruin. Men att de dyker upp på stranden händer ju inte varje dag, säger han.

Flöjten, som i det här fallet upptäcktes av bärnsstenssamlande trelleborgaren Paul Mattsson, är dessutom ovanligt välbevarad. Med en längd på 16 centimeter och en träkloss till munstycke är den i stort sett intakt. - Den måste ha legat mycket väl skyddad under havsbottnen innan den nu slutligen spolades fram, konstaterar Leif Brost.

Han gissar att flöjten är tillverkad av skenbenet från ett får, men för vidare detaljer ska musikarkeologen Cajsa S. Lund ta sig en närmare titt på föremålet.

Därefter kommer flöjten finnas till allmän beskådan i Bärnstensmuseets Medeltida Skanör och Falsterbo-monter i Höllviken.

- Det är alltid kul att kunna utöka samlingen, men speciellt roligt när det rör sig om ett så ovanligt föremål som just detta, säger Leif Brost.

Och upphittaren Paul Mattsson är för den delen säkert också glad över sitt oväntade strandfynd.

- Jag gav honom en vacker bärnsten i gengäld. Så han är nog lika nöjd som jag, säger Leif Brost.

Ann-Louise Olander

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons