Annons

Belos ligger kvar efter nya order

På tisdagskvällen kom marinens kontraorder: ubåtsbärgningsfartyget Belos ligger kvar över haveriplatsen utanför Smygehamn.
Trelleborg • Publicerad 8 november 2006
Utbåtsbärgningsfartyget Belos ligger kvar över haveriplatsen. Arkivbild: Lasse Sjögren/Försvarets Bildbyrå 
Utbåtsbärgningsfartyget Belos ligger kvar över haveriplatsen. Arkivbild: Lasse Sjögren/Försvarets Bildbyrå Foto: 

Beskedet på tisdagseftermiddagen var att fartyget skulle avsluta bärgningsförsöken och återgå till Karlskrona, men på kvällen kom nya besked.

– Meningen var att fartyget skulle gå tillbaka, men efter att man planerat om resurserna har marinen fattat ett nytt beslut. Belos blir kvar tills planet är bärgat, och det är vi givetvis glada för, säger Stefan Christensen på Statens haverikommission.

Annons

När bärgningen av planet kan komma till stånd är ännu inte klart. Det blåser fortfarande kraftigt på olycksplatsen och prognosen för att vinden ska bedarra på onsdagen eller torsdagen är inte goda.

– Det kan avta på fredag, och då hoppas vi att man kan börja dyka, säger Stefan Christensen.

Enligt Stefan Christensen har marinen lovat ligga kvar med Belos tills bärgningen är fullbordad. Under tiden fortsätter man förbereda för själva lyftet.

Det var den 16 oktober som ett plan på väg från Österrike till Sturup av okänd anledning störtade 27 kilometer söder om Smygehamn.

I planet fanns tre personer från en flygklubb i Borås. Samtliga omkom i olyckan.

Andreas Mårtensson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons