Belmira ser fram emot lite ledigt efter fem års plugg

För Belmira har livet förändrats rejält de senaste fem åren. Då bodde hon hemma och drömde om att bli advokat. Nu har hon sambo och barn samtidigt som hon kämpar för att få dygnets timmar att räcka till både plugg och jobb. Mest av allt längtar hon efter att kunna ägna mer tid åt sin dotter, Dalila.
Trelleborg • Publicerad 27 februari 2009
Belmira Gredic träffade advokaten Kenneth Borin för fem år sedan. Arkivbild: Claes Nyberg
Belmira Gredic träffade advokaten Kenneth Borin för fem år sedan. Arkivbild: Claes NybergFoto: 
Belmira Gredic läser på Folkuniversitetet Bild: Claes Nyberg
Belmira Gredic läser på Folkuniversitetet Bild: Claes NybergFoto: 

När Belmira Gredic var 15 år fick hon träffa Trelleborgsadvokaten Kenneth Borin. Hon berättade att hon drömde om att bli advokat med inriktning på mänskliga rättigheter och asylärenden. Han svarade på hennes frågor om yrket.

- Jag kände så många som inte hade fått lov att stanna i Sverige då, säger Belmira.

Kort efter mötet började hon på det samhällsvetenskapliga programmet på Söderslättsgymnasiet. Sedan tog livet en oväntad vändning.

Belmira blev gravid under första terminen. En månad in på hennes första sommarlov i gymnasiet föddes Dalila.

- Jag tog studenten som planerat 2007 och har gått i skolan hela tiden. Det är skönt, men jag har förlorat mycket tid med flickan.

Direkt efter studenten väntade ännu mera skola. Under gymnasieåren, som inriktades på ekonomi, hittade Belmira ett nytt intresse. När en lärare tipsade om KY-utbildningen för redovisningskonsulter som är ett samarrangemang mellan Folkuniversitetet i Trelleborg och Lunds universitet bestämde Belmira sig för att söka.

Nu har hon knappt en termin kvar innan hon är färdigutbildad.

- Jag har fått kämpa mycket men nu känns det som att det kommer att lugna ner sig. Det hon ser fram emot allra mest är att kunna umgås lite mer med sin dotter som fyller tre år i sommar.

- Min kille, Admir, har fått vara hemma med henne, utan honom hade det aldrig gått. Men jag ser fram emot att vara mer med henne sen.

För just nu är det svårt att få tiden att räcka till. Två dagar i veckan har Belmira lektioner i Folkuniversitetets lokaler i Trelleborg. Tre dagar arbetar hon på Elgigantens nordiska ekonomiavdelning utanför Köpenhamn, ett jobb som hon fått efter att ha praktiserat där.

- De dagarna är jag borta från fem på morgonen till fem på eftermiddagen. Och sen ska jag vara aktiv hemma också. Trots att det många gånger varit jobbigt är Belmira glad att hon läste vidare direkt.

- Annars hade jag kanske inte gjort det alls. Då hade jag bara haft ett jobb som det inte krävs någon utbildning för nu.

Efter lite välförtjänt ledighet i sommar och den första semestern på flera år hoppas Belmira på en flytt till Malmö, där sambon Admir arbetar, samt få jobb.

Revisionsföretaget Ernst & Young och Skatteverket är två drömarbetsplatser.

- Det var en från Ernst & Young här och pratade. Det är jättesvårt att komma in där, till och med som praktikant.

Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.