Annons

Behöll barn utomlands - frikänns

Tingsrätten frikänner en drygt 40-årig man från misstankar om egenmäktighet med barn, trots att han tog med sig sin sexåriga dotter utomlands utan att meddela modern.
Trelleborg • Publicerad 7 juli 2005

Paret hade vid tidpunkten, sommaren 2002, gemensam vårdnad om dottern. Dottern skulle vistas hos mannen sex dagar varannan vecka. Men efter att mannen hämtat dottern hos mamman i Svedala den 20 juni försvann de båda, utan att modern fick några besked på månader.

Mamman anmälde sin exmake till polisen. Men det var hon själv som i september, tre månader efter försvinnandet, lokaliserade mannen till Fuengirola, Spanien. Dit hade han som mamman såg det flyttat permanent, och där hade flickan också satts i skola.

Annons

Medan mannen häktades i sin frånvaro och efterlystes internationellt vann modern ensam vårdnad om dottern, som hon dock inte träffat eller ens fått tala med sedan försvinnandet.

Den 6 november greps 40-åringen i Spanien, och dagen därpå kunde mamman hämta hem sin dotter. Tiden då dottern var borta var den värsta i hennes liv, förklarade hon i rätten. Hon är ännu oroad över att mannen ska försöka röva bort dottern igen Mannen förklarade för rätten att han inte haft för avsikt att stanna kvar i Spanien med dottern men ansåg att hon for illa hos modern och behövde "byggas upp psykiskt och fysiskt". Den insikten menade han sig ha fått först efter framkomsten till Spanien. Han hade också kontaktat psykologer och läkare för att få hjälp med flickans tillfrisknande.

Tingsrätten tolkade lagstiftningen så att en vårdnadshavare ensam borde kunna besluta om ett barns vistelseort, så länge avsikten med en eventuell flytt är att den ska vara tillfällig och så länge man stannar inom EU.

Trots att pappan överlät sin bostad i Sverige till försäljning och lät bli att meddela exfrun om vistelsen i Spanien, anser rätten det inte utrett att avsikten var att i lagens mening bortföra flickan.

Vare sig åtalet eller mammans begäran om skadestånd för psykiskt lidande godkändes därför av Trelleborgs tingsrätt.

Lars Thulin

0410-545 20

Lars.thulin@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons