Annons

Begravning orsakar kyrkligt bråk

Gustaf Centervall, kontraktsprost i Skytts kontrakt har återigen anmält förre kyrkoherden Nils-Åke Olandersson till domkapitlet.
Trelleborg • Publicerad 11 september 2009
Foto: 
Förre kyrkoherden Nils-Åke Olandersson.
Förre kyrkoherden Nils-Åke Olandersson.Foto: 
Gustaf Centervall, kontraktsprost i Skytts kontrakt.
Gustaf Centervall, kontraktsprost i Skytts kontrakt.Foto: 

TRELLEBORG. Anledningen är att Nils-Åke Olandersson förrättat en borgerlig begravning, något som Gustaf Centervall menar står i strid med kyrkoordningen.

– Han har inte hållit sina prästlöften, säger Gustaf Centervall.

Annons

– Var har Guds kärlek tagit vägen? frågar sig Nils-Åke Olandersson som tycker att Gustaf Centervall borde skämmas.

Det var i slutet av augusti som Nils-Åke Olandersson höll en borgerlig begravning i Norra kapellet i Trelleborg. Han blev ombedd av de anhöriga eftersom han varit deras familjepräst i många år. Olandersson tvekade inte att ställa upp, trots att den avlidne inte var medlem i Svenska kyrkan.

– Jag hade inte den minsta tanke på det, för mig är det fullkomligt ointressant. Tro inte att Gud och himlen bara är till för dem som tillhör Svenska kyrkan, säger Nils-Åke Olandersson.

Gustaf Centervall menar att biskopsmötet tydligt har klargjort att präster inte ska hantera borgerliga begravningar. Man kan deltaga i dem, men inte förrätta dem. I så fall måste man ha tillåtelse från kyrkoherden, det vill säga Gustaf Centervall själv.

Att fråga kyrkoherden föresvävade aldrig Nils-Åke Olandersson.

– Ska jag bocka mig och fråga herr prosten om jag får ha en begravning i Norra kapellet? Nej du, det gör jag inte.

Centervall menar att frågan ytterst handlar om att visa solidaritet mot Svenska kyrkan.

– Det är synd att behöva tjafsa om något som är så självklart. Men om man inte respekterar Svenska kyrkans ordning så får man säga upp sitt prästämbete och göra något annat, säger Gustaf Centervall.

För ett par år sedan anmälde Gustaf Centervall Nils-Åke Olandersson till domkapitlet efter att han enligt Centervall bland annat gjort rasistiska uttalanden, döpt en häst och utelämnat löften vid vigslar. Domkapitlet lämnade dock anmälan utan åtgärd.

Nils-Åke Olandersson ser Centervalls agerande som en personlig vendetta mot honom och säger sig vara beredd att lämna Svenska kyrkan.

– Det är inte långt dit. Men jag kan ha namngivningsceremonier och jordfästningar i mitt eget privata kapell precis som vanligt, säger Nils-Åke Olandersson.

Gustav Svensson
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons