Befolkningen ökar i sydvästra Skåne

Vellinge föryngras och Trelleborg åldras när befolkningen ökar i sydvästra Skåne. Antalet trelleborgare ökade med 367 och antalet Vellingebor ökade med 197 personer under förra året.
Trelleborg • Publicerad 12 april 2005

Mönstret i de två grannkommunerna är olika. I Vellinge är det ungdomar och åldersgruppen 45 - 64 år som minskar. Samma grupper ökar i Trelleborg. Omvänt så minskar antalet barn och deras föräldrar i Trelleborg medan de ökar i Vellinge.

De som flyttat från Vellinge kommun under året har i första hand flyttat till Trelleborg (66 personer), men även till Lund, Lomma, Kävlinge och Sjöbo har Vellingebor flyttat.

I Vellinge ökade antalet barn mellan 0 och 15 år med 686 barn under förra året. Då minskade samma åldersgrupper i Trelleborg med 127 barn. I den motsatta änden av ålderstrappan som ökade gruppen 65 år och äldre bara med tre personer i Vellinge medan ökningen var 169 i Trelleborg.

Ungdomarna, däremot, flyr Vellinge. Åldersgruppen 16 - 24 år minskade i Vellinge med 963 ungdomar medan samma åldersgrupp i Trelleborg ökade med 155 individer.

Överhuvudtaget så ökar antalet invånare i Trelleborg i de åldersgrupper som minskar i Vellinge och omvänt, där Vellinge ökar minskar Trelleborg.

Christer Hansson

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.