Annons

Beddingestranden städades med effektiv teknik

Beddingeborna är trötta på tång, småsten och skräp. På torsdagen tog därför Gunnar Henriksson, som har en stuga nära stranden, initiativ till en strandstädning av det lite större slaget.
Trelleborg • Publicerad 22 maj 2003

BILD: TOMAS NYBERG - Se så fint det blir, säger Gunnar Henriksson och tittar ut över sanden där traktorn rullar fram med ett släp som silar sanden samtidigt som den samlar upp allt som strandbesökarna vill slippa. - Vi är ju rätt så disciplinerade i Sverige, så här är inte så mycket skräp, men småsten och tång är inte heller roligt, säger Gunnar Henriksson. Tjänsten att städa stränderna med just den här tekniken har sedan ett par år tillbaka köpts in av kommunen för att städa vid Dalabadet. I fjor städades även stranden vid Skåre Skansar. - Problemet ligger egentligen ute i vattnet, säger Mats Rengbo på fritidsförvaltningen som tillsammans med Lars-Göran Canerholm var ombedd att komma till Beddingestrand för att titta på resultatet. I Holland finns en maskin som kan samla ihop tången ute i vattnet och från kommunen är man nu intresserade av att titta närmare på den. - I dag kör vi med grävskopor, men problemet är att de sjunker ner i sanden och blir hårt ansatta av vattnet, förklarar Mats Rengbo. Enligt Gunnar Henriksson blir det inte så mycket sten när man samlar ihop det. - Men ambitionen måste vara att i förlängningen använda tången som gödning ute på åkermarken, säger Gunnar Henriksson. - Det bästa hade varit om det här hade blivit gjort fyra-fem gånger per säsong, avslutar han.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons