Annons

Beddingebo misstänks för storsmuggling

En beddingebo i 50-årsåldern misstänks ha legat bakom sommarens smuggling av nästan en miljon cigarretter, vilka förpackade i blå plastsäckar flöt i land längs kusten kring Smygehuk.
Trelleborg • Publicerad 26 november 2003

Det var den 17 juni i somras som de stora plastsäckarna dumpades i havet av någon smugglare, som tydligen haft för avsikt att samla upp dem på stranden, i skydd av mörkret. Tullen anser sig dock via handelsdokument kunna koppla säckarna till det inköp av en miljon cigarretter som det ryska lastfartyget Saymenski Kanal gjorde i Rostock samma morgon. Spanare från Kustbevakningen fanns i södra Östersjön denna kväll, och iakttog inte bara hur en svensk fritidsbåt mötte det ryska lastfartyget, utan även hur blå plastsäckar lastades över i fritidsbåten. Kustbevakningen fotograferade också mötet, och bilderna ligger till grund för det åtal som på tisdagen lämnades in till Trelleborgs tingsrätt. Ombord på den svenska fritidsbåten fanns, enligt tullkriminalen, dels den misstänkte beddingebon, dels en västkustbo. Som åklagaren ser det har männen förvarat smuggelpartiet på beddingebons fritidsbåt en stund, varefter de dumpat säckarna i havet - alltihop naturligtvis i syfte att kringgå tullreglerna. De drygt 900 000 cigarretter som samlades upp, dels längs Smygekusten, dels i ett mindre parti på Bornholm, skulle ha inbringat svenska staten en skatt på drygt 1,3 miljoner kronor om de förts in på vanligt sätt. När västkustbon någon månad efter smugglingstillfället konfronterades med anklagelserna ska han enligt tullkriminalen utan omsvep ha erkänt. Beddingebon, däremot, har inte gjort några medgivanden. Som förklaring till varför han slöt upp till det ryska lastfartyget den 17 juni har han anfört att han sökte assistans i samband med en oljeläcka. Något oljespill kunde dock inte kustbevakarna se i vattnet vid tiden för händelsen. De två männen misstänks för grovt tullbrott, alternativt grov olovlig befattning med smuggelgods.

Helena Blendberg helena.blendberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons